Zone Troopers (1985.)

Poster - Zone Troopers

Zemlja: SAD
Trajanje: 86 minuta
Režija: Danny Bilson
Glume: Tim Thomerson, Timothy Van Patten, Art LaFleur, Biff Manard

Prije desetak godina bi na blogu veselo poderao bilo kakav SF ili hororac B produkcije samo zato što nije imao para za specijalne efekte. No znate što? Treba i to znati napravit. Dok blockbusteri imaju kilotone novaca za svaku svoju blesavu ideju, jeftini filmovi moraju muljat, krast i improvizirat kako znaju i umiju. Iz ljeta u ljeto mi visokobudžetni filmovi postaju sve sličniji – superherojski spektakli o sudbini svijeta i svemira. U usporedbi s njima, stariji B filmovi su nepredvidljivi spoj zabave i trasha. I zato ću ovaj ožujak pisati o B filmovima.

Evo recimo Zone Troopers. U Italiji 1942. vod američkih vojnika zaluta iza neprijateljskih linija nakon što im kompas i radio otkažu poslušnost. Uzrok tome je vanzemaljska letjelica koja se srušila na obližnju livadu. Nacisti već šalju SS jedinice da za Fürhera i tisućgodišnji Reich otkriju tajne svemirske tehnologije. Da li će ih Amerikanci zaustaviti? Hoće li spasiti život ružnom elijenu? Može li film ikako dorasti ovako zabavnoj premisi?

Zone Troopers je niskobudžetna posveta starim ratnim filmovima i šund SF-u iz sredine prošlog stoljeća. Moderni glumci namjerno imitiraju sleng, glumu i naglaske iz 1940ih dok nacisti laju “Halt!” i “Heil Hitler!” u najboljoj tradiciji partizanskih filmova. Manjak budžeta mi pritom nimalo ne smeta: nakon tisuću CGI bitaka, neizrecivo me veseli scena borbe sa jednim džipom, dva motora i dvadeset statista koji trče poljanom. Jedini način da ovaj film bude još više B jest da ga snime u Jugoslaviji u koprodukciji sa Jadran filmom.

Tim Thomerson i Art LaFleur u Zone Troopers
Bliski susreti ratne vrste u Zone Troopers

Kad se pojave urnebesno jeftini vanzemaljci u srebrnim kombinezonima, odbijam prihvatiti da je ta scena loša. Umjesto toga se sjetim šepavih efekata u starim filmskim serijalima iz 1930ih i 40ih. Kladim se da se tako nešto motalo i po glavama Danny Bilsonu, redatelju i ko-scenaristu filma koji je, zajedno sa Paul de Meom radio i na drugim simpatičnim B filmovima sa Matineje kao što su Eliminators, Arena i Trancers.

Zone Troopers nije niti schadenfreude loš film niti je nešto posebno dobar. Glumci se trude ali ne prerastaju klišeje koje tumače. Akcijske scene nisu baš akcione a humor i nije toliko smiješan. Iako cijela stvar traje samo 82 minute, osjetio sam svaku od njih. A opet ne mogu poreći da mi film nije pritisnuo sve prave gumbe u mozgu. I zato ću ga preporučiti ali vrlo oprezno i to samo gledateljima dobre volje.

P.S. Pomognite našim dečkima u Europi. Kupite ratne obveznice! Svaka prodana obveznica je udarac u jaja Hitleru!

One thought on “Zone Troopers (1985.)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.