World Without End (1956.)

Zemlja: SAD
Trajanje: 80 minuta
Režija: Edward Bernds  
Glume: Hugh Marlowe, Rod Taylor, Nancy Gates, Nelson Leigh

World Without End vrlo nadobudno započinje prvom američkom ekspedicijom na Mars 1957. godine. Tim “pustolova” – riječ “astronaut” još nije bila izmišljena – putuje tamo i natrag u srebrnoj raketi. No, na povratku nalete na Deus Ex Machina koji ih nadsvjetlosnom brzinom odapne… nekamo.

Nakon što snijeg amortizira pad rakete na vrh planine nekog planeta, uslijedi prvi test pustolova: da li je atmosfera pogodna za disanje? Kako bi to saznali, jedan od njih gurne glavu kroz vrata i pošnjofa zrak al ono ful duboko jer bi to inače bilo glupo. Nakon što se čitava kabina dobro provjetri, posada zaključi da mogu istraživati planet.

Naoružani pištoljima – standardnom astronautskom obranom protiv komunističkih meteora – pustolovi se upute niz planinu i ledenjake. Tri sata kasnije nalaze se u brdima sjeverne Kalifornije gdje u pećini otkriju divovsku paukovu mrežu. Nakon pet minuta rasprave o veličini pauka koji ju je ispleo, heroji su šokirani kada ih odjednom napadne – ne bi čovjek rekao – divovski pauk.

Te noći, naši heroji se uspješno obrane od napada kiklop-kromanjonaca! Kikronjaca! Dežurni Profesor Nekavrst objasni ostalima kako su ova stvorenja očito mutirani ljudi nastali zbog radijacije zaostale nakon nuklearnog rata – tzv. mutati. Njegova teza bude dramatično potvrđena kad pustolovi otkriju američko groblje! Iz budućnosti! YOU DESTROYED IT, YOU MANIACS! YOU BLEW IT UP! A NIJE JOŠ NI 20 MINUTA FILMA PROŠLO!

World Without End
Kikronjac

“Nije to ništa neobično.” kaže Profesor Nekovrst. “U naše vrijeme, probili smo barijeru zvuka i otkrili tajne atoma. Zar je toliko čudno da bi dovoljno brzi svemirski brod mogao probiti barijeru vremena?” No badava mu to filozofiranje kad ih napadne nova horda mutata. Srećom, pustolovi otkriju još jednu pećinu gdje umjesto krpenih pauka žive ostaci civilizirane Amerike. 500 godina od danas, muškarci su sasušeni starci u pastelnim tajicama a žene su mlade, prsate i pohotne. I dok im ženskinje krotko serviraju večeru, pustolovi raspravljaju o tome zašto su u budućnosti muškarci šonjine a žene tako… vitalne.

Prvi pustolov: ˝Čekaj! Kolko je pametno ovako pred ženama raspravljat o našim domaćinima?“
Drugi pustolov: ˝Ma one ne govore engleski!“
Treći pustolov <šerecki se smiješeći>: ˝Ajmo se kladit da ga znaju. Evo recimo ova mala: pogle kak je ljepa i obla. Šteta što ima… KRIVE NOGE!“
Mala: ˝WHY, I NEVER!“

<Mala bijesno odjuri iz sobe. Pustolovi prasnu u grohotan smijeh.>

Pustolovi su zgroženi pasivnošću podzemne civilizacije koja se odrekla ratovanja zbog tamo nekog nuklearnog holokausta. Posada rakete odmah krenu nagovarati vođe civilizacije na rekonkvistu površine i konačno rješenje mutatskog pitanja. Glavni protivnik im je zli birokrata Mories koji ne samo da je pacifist i zove se Mories nego je i ljubomoran na vitalnost američkih muškaraca 1950ih. U skladu sa svojim učenjima, Mories pacifistički ubija, krade i laže da osramoti pustolove. No njegove su ljevičarske varke ubrzo razotkrivene pa pobjegne na površinu gdje ga pojedu mutati. Smrću Moriesa nestane jedina prepreka planovima naših junaka. U podzemnim radionicama civilizacije oni naprave ˝dobru staru bazuku˝ i krenu u ratni pohod protiv barbarskog plemena. Herojska bitka se sastoji od njih četvero koji ležerno šeću po livadi i bazukom pucaju u špiljske ljude skrivene u stotinjak metara udaljenom grmlju. Nakon što ih pobiju jedno 20-30 komada, pustolovi pred pećinom plemena pronađu mrtvog mutata sa kopljem u leđima i krenu konsternirano vikati: ˝KOJI KRVOLOČNI BARBARI!“

Iz pećine na to iskoči kiklopski vođa mutata ali jedan od pustolova ga pobijedi u borbi prsa o prsa koristeći kiklopovu slijepu točku kako bi mu nanio kobne udarce. Mjesecima kasnije vidimo kako četiri heroja praćena haremom žena i poslušnim starcima grade bazu operacija na površini planeta. Budućnost Amerike je osigurana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.