Venture Bros. (2003.)

Venture Bros PosterZemlja: SAD
Kreirao: Jackson Publick
Glasovi: James Urbaniak, Patrick Warburton, Christopher McCulloch, Doc Hammer

Venture Bros. je jedini crtić gdje ćete vidjeti supernegativca koji mrtav pijan tužno piški na cvijetnjak svoje bivše cure i onda pokušava smuljati policajca poslanog da ga uhapsi.

Radnju Venture Bros. bi najbolje mogao opisati kao anti-avanturu. Ovaj crtić autora Doc Hammera i Christopher McCullocha već se tri godine vrti na “Adult Swim” porciji Cartoon Networka gdje nadrealno i kaotično lupa drito po svim mogućim klišejima koje smo naučili gledajući filmski i TV šund tijekom zadnjih desetljeća. I baš zbog te pažnje i ljubavi s kojom autori ismijavaju čitavu jednu pop kulturu, Venture Brothers ostaju daleko najbolja nova stvar koju sam pogledo prošle godine.

Glavni likovi su disfunkionalni članovi obitelji Venture: ne-baš-briljantni znanstvenik Thaddeus Venture, njegovi retardirani sinovi Hank i Dean te njihov vjerni sociopatski tjelohranitelj Brock Sampson. Venture ima i svog osobnog supernegativca Monarcha koji vlada iz divovske leteće kukuljice stromtrooperima obučenim u leptire. Kao što svaki heroj ima svoj mračni odraz, tako i Monarch nije ništa drugo nego propali idiot koji, poput Venturea, želi slavu i moć dok u praksi obojica više vremena troše na svoje sjebane privatne živote.

No to je samo početak jer Venture Bros. ima najluđu postavu sporednih likova ikad. Tu je Jefferson Twilight, Shaftoidni crnac-dijabetičar koji isključivo lovi Blacule; Dr. Bryon Orpheus, nekromanser koji izgleda i preglumljava poput Vincenta Pricea; Dr. Henry Killinger – Mary Poppins za neuspjele supernegativce; jednooki, jednoruki hidrocefaličar Master Billy Quizboy; Ex-KGB asasinica Molotov Cocktease; Monarchova cura Dr. Girlfriend…

Opisati sadržaj Venture Bros. je praktički nemoguće. U teoriji, Venture Bros. bi trebali biti parodija starog crtića Johnny Quest iz 1970ih. No, nakon samo par epizoda shvatite da se ovdje na tapeti nalazi efektivno cjelokupna pop kultura uz koju su autori odrasli i žive: od Scooby-Doo i G.I. Joe preko TV reklama, akcijskih i SF serija iz 70ih i 80ih pa sve do James Bonda, svakog B-filma unatrag zadnjih 30 godina, superherojskih stripova pa i Da Vincijeva koda.

Hank i Dean Venture, Brock Sampson - The Venture Bros
Sprijeda: Hank i Dean Venture. Straga: Brock Samson.

No, ni tu ne prestaje genij James Publicka, jer ono po čem se Venture Bros. fakat izdiže nad morem drugih parodija – poput onih užasnih Date, Scary, Epic, itd. filmova – je kaj se autori ne zadovoljavaju pukim kopiranjem i karikiranjem scena iz drugih boljih filmova. Umjesto toga, oni svojim likovima i priči čak pokušavaju dati nekakav smisao i dubinu.

Nakon kaj pogledate sezonu Venture Bros. shvatite da je priča čak imala nekog bizarnog smisla a cliff-hanger kojim završava je fakat bio napet. Istodobno, umjesto prelakog puta u čistu mizantropiju kojom parodiranje nerijetko završava, autori uspijevaju postići da osjetite bar neku simpatiju prema likovima. Da, oni jesu nemilosrdne karikature šund klišeja, ali su – možda još nemilosrdnije – jednako sjebani kao i obični ljudi.

A to nije slučajnost, jer, ko što su sami autori izjavili, upravo je neuspjeh glavna tema Venture Bros.. Praktički svaki lik ovog crtića je gubitnik na svoj način, kažnjen svojim opsesijama, naravi ili prošlošću. A kao što je Venture propalitet u znanosti a Monarch u ubijanju Venturea, tako i crtić sam simbolizira neuspjeh i razočarenje čitave jedne generacije koja je godinama hranjena SF pustolovinama samo da bi odrasla u svijet jednako banalan kao i onaj prije njihova rođenja.

U jednoj epizodi serije West Wing Leo McGerry kaže: “Moja generacija nikad nije dobila budućnost koju su joj obećavali… Trideset i pet godina kasnije, automobili i avioni su potpuno isti. Čak više nemamo ni Konkorda. Tehnologija je stala (…) Gdje je moj jet pack? Gdje su moje baze na Mjesecu?”

Ali eto, zato barem imamo Venture Bros.

(Originalno postano 16.02.2009. )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.