Underworld (2003.)

Kate Beckisnale Underworld PosterZemlja: Mađarska, Njemačka, SAD, Velika Britanija
Trajanje: 121 minuta
Režija: Len Wiseman
Glume: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Michael Sheen, Bill Nighy 

Underworld se radi o ratu između dvaju klanova/vrste/wutteva: vukodlaka i vampira koji su totalno različiti. Vampiri nose Gestapo kapute i u streljani umjesto meta koriste 300 godina stare kipove jer nihilizam. Također, vampiri žive u palači koji više liči na kupleraj punom ženski koje su totalno hawt i mljac i obučene u oskudne oprave sa puno čipke a ne čelu im je svodnik znakovitog imena Kraven. Da je svodnik vidimo iz sljedećeg:
1. tip voli neukusnu odjeću: dijamantne košulje i brdo bižuterije
2. tip uvijek sa sobom vodi bar dvije koke
3. tip šamara Kate Beckinsale kad se emocionalno veze uz mušteriju

Jedini opasniji od svodnika je GENERAL SVODNIK kojeg Kate probudi a koji ju je pretvorio u seksi vampiricu. Eto kolko je tip kul. Svodnik je pak, tolko jadan da se nije u stanju niti penjat po lojtrama. Koji pajac.

Onda su tu vukodlaci – drevni neprijatelji vampira. Vukodlaci žive u kanalizaciji, slušaju heavy metal, odjeću nabavljaju u Armiji spasa, oružje od švercera a kamione kradu sa lagera JNA. Također znamo da su kaotični jer im je na čelu BARE IZ MAJKI!!!! Sto posto sam siguran u to jer, kad smo gledali film u kinu i tip se prvi  put pojavio na ekranu, reakcija pola kina je bila: “EEEEJ! TO JE BARE IZ MAJKI!!!!”. Jer svi znamo kakav je Bare, onda možete mislit kakvi su vukodlaci kojima on zapovijeda.

Za sve žene koje ovo čitaju, u filmu glumi Scott Speedman. Da, dame i dame, to je Ben iz Felicity. Sad ste konačno saznali kaj se dogodi kad Ben prekine sa Felicity i ode iz serije studirat za medicinskog tehničara. Tip se odseli u Europu gdje studira, radi u fušu i živi u šugavom stanu. Čak si i ime promijeni u Michael čime simbolički prekine sve veze sa prošlošću. I onda dođe Kate Beckinsale i ko igračku ga pribije u zid i onda ga vukodlaci napadnu. Iz nekog razloga Ben iz Felicity je jako bitan objema stranama u njihovom stoljetnom ratu jer… nešto.. Ubrzo potom tip je u Kateinom Jaguaru i govori stvari tipa “Zašto sam ja ovdje? Znao sam da sam trebao ostati sa Felicity!” i onda Kate do sadi njegovo cendranje pa ga opali šakom u glavu jer, za razliku od Bena, ona je rođena i odrasla u srednjem vijeku a kad jednom preživiš epidemiju kuge, nemaš strpljenja za tuđe osjećaje.

Nažalost, iz istog razloga Kate nije savladala delikatnu vještinu vožnje automobila pa ona i Ben vrlo brzo slete autom u luku. Ubaci štos o ženama vozačima ho ho ho. Šteta Jaguara.

Kate Beckinsale - Underworld
Lijepa Kata – snijeg na vrata

U Underworldu je Kate Beckinsale hodajući fetiš u gumenom vako-sako kombinezonom. Ne želim ni zamišljati što se događa unutra kada udare vrućine i znoj, ali žena je mrak, skače sa crkvenih tornjeva i vitla dva pištolja sa neograničenom količinom municije. Bit će da su to nekakvi vampiri među pištoljima. Kombinezon joj je super a jesam li spomenuo da joj je i kombinezon super? Također, mislim da Katein lik jako voli dramatično otvarat dvokrilna vrata tako da ih lupi iz sve snage jer to napravi jedno četiri puta tijekom filma. I onda joj svodnik Kraven kaže da ne zna uživati u malim stvarima u životu. Nažalost, žena uopće ne zna otvarati normalna vrata nego ih mora razvaljivati nogom.

Ima Kate i frendicu koja je  sva seksi i obučena u čipku i engleski naglasak. U jednom trenutku u strahu žena u strahu zasikče kao mačka i skoči na plafon što je uspjelo biti istodobno totalno smiješno i nevjerojatno seksi. Malo se ljutim što mi nitko nije javio da se Underworld snima u Zagrebu jer bi se prijavio za statista u bordelu sa vampiricama u nadi da će mi neka od njih htjeti popiti krv. Naime, dovoljno je pogledati šarmantne oronule austro-ugarske zgrade koje se raspadaju da bi znali kako je ovaj definitivno sniman u Srednjoj Europi.

Čitav Underworld je fantazija za pubertetlije – seksi i smiješan u istoj mjeri.  Za razliku od Resident Evil filmova koje zbilja ne volim, ima u Underworldu dovoljno kul stvari da mi nekako kompenziraju sve budalaštine koje vidim na ekranu i da novac potrošen na kino kartu ne smatram bačenim.  Muzika je nabrijana, akcijske scene  su snimljene kroz plavi filter jer je to valjda moda danas, a sviđa mi se i kako su vampiri i vukodlaci totalno različiti a opet super kul urbani. Dio zasluge ide i kompaniji White Wolf koja već desetljećima izdaje RPG-ove o modernom svijetu prepunom skrivenih vampira i vukodlaka a koje su producenti i scenaristi ovog filma temeljito okrali. Svakako mi je sada jasnije zašto su ljudima takve igre zabavne. Žalosno je jedino da igrači Vampire: The Masquerade imaju ovaj kul film dok igrači RPG-ova poput Dungeons & Dragons imaju ovo smeće.

(Originalno postano 26.05.2004.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.