Underworld: Evolution (2006.)

Kate BEckinsale Underworld Evolution PosterZemlja: SAD
Trajanje: 106 minuta
Režija: Len Wiseman
Glume: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Tony Curran, Derek Jacobi

Recenziju Underworld: Evolution sam krenul slagat još prije tri mjeseca. No, pošto sam ostao bez inspiracije, puko mi je film i zgubil sam volju za pisanjem. Prvi je film još pokušavao bit ko fol dramatičan i kul i to je već pružalo obilje materijala za podsmijeh. No, Underworld: Evolution pak oče sam dvije stvari: natprirodno nasilje i Lijepu Kate Beckinsale, što je u biti super. Volim filmove koji nemaju ambicija iznad svojih mogućnosti. No, gdje je tu komentar?

O čem se radi?

Ovisno kak joj pristupim, prepričat radnju Underworld: Evolution je ili ful lako ili ful komplicirano. Naime, u filmu se 90 % vremena uništavaju automobili, kamioni, vukodlaci, vampiri, ljudi, brod, helikopter i dvije sarme. U predasima između akcijskih scena pak ekranom protrče dva para sisa. No, taman kad se fino uljuljkate u svu tu bezumnu eksploataciju, kad vas odjednom zaskoči neki Bazil Ekspozicija pajac koji iz čista mira krene drvit publici o ultra dosadnoj povijesti vampira. Čisto da steknete dojam kolko je ona zbrčkana, pokušal bum vam ju prepričat.

Ko što smo vidli u Underworldu, prvi vampir je bil Viktor. On je Lijepu Katu pretvoril u vampiricu nakon kaj su joj starce raskomadali vukodlaci…. Sam kaj Viktor zapravo nije najstariji vampir, nego je to neki Markus. Zapravo, zaboravite i to! Najstariji vampir je bil Alexandar Corvinus… Sam kaj se u filmu on zove nekak drukčije.

Uglavnom, Vilim – Alexanderov sin i Markusov brat blizanac – je bil vukodlak. Kaj je to opće moguće? Bog zna. Njega je ulovio Viktor uz pomoć Amelije i zatočio ga u skrivenom sarkofagu. Roditelji Lijepe Kate su znali lokaciju sarkofaga pa ih je zato ubio Viktor, koji, sjetite se, opće nije najstariji vampir nego je to Markus koji je Alexandar Corvinus… Ne, čekaj. I sad jedino Lijepa Kata zna gdje je taj sarkofag. No ona još ne zna da to zna jer bi onda Underworld: Evolution trajao 15 minuta i svi bi otišli kućama bez da vidimo bez kostima. Da ne bi.

Kate Beckinsale - Underworld Evolution
Lijepa Kata – snijeg na vrata

Srećom, svi ti flashback/tirada dijelovi služe samo ko isprika za daljnju akciju tak da ih možete mirno prespavat. To me ostavlja u neugodnu poziciju glede radnje Underworld: Evolution, pa bum radije navel par statističkih podataka o tom filmu:

Potrganih čeljusti – jedna
Sarmi – dvije
Madžarskih Lada džipova – tri
Flešbekova – bar 10: prestal sam brojat kad mi je prifalilo prstiju.
Sisa (ženskih) – tri para.
Sisa (muških) – Previše. Puno previše. Bogu hvala da je bar Cadfael ostao pokriven. Poštujem Dereka Jacobija, al ne tolko.

Naravnoučenije

U Madžarskoj uvijek pojedi sarmu jer te inače upucaju vojnici sa kalašnjikovima. Nejedenje sarme je bilo najčešći uzrok robijanja za vrijeme bana Khuena Hedervarya, a i danas je najsigurniji način otkrivanja vampira.

Ak ti ni tucet flashbackova i dve tirade nisu dosta da objasniš priču filma, nešto si debelo zafrknuo.

(Originalno postano 05.06.2006.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.