Timerider: The Adventure of Lyle Swann (1982.)

TimeriderZemlja: SAD
Trajanje: 94 minuta
Režija: William Dear
Glume: Fred Ward, Peter Coyote, Belinda Bauer, Ed Lauter, Tracey Walter

Lyle Swann je najgluplji vremenski putnik u povijesti a to pišem kao netko tko je gledao Bill and Ted’s Excellent Adventure.

Izumitelj i motociklist, Lyle sudjeluje u moto-krosu po jednoj od onih pustinja u kojima se događaju Fallout igre. Slučajno pa u istoj pustinji korporacija Computel u tajnosti testira vremensko putovanje na životinjama. Naš heroj zaluta na krivo mjesto u krivi trenutak i parakronična zraka ga baci u 1877. godinu.

Samo što Lyle to uporno odbija shvatiti.

Donekle ga razumijem: pustinja danas i pustinja prije 150 godina izgledaju isto. Meksičko selo u koje Lyle uleti na motociklu je puno bijednih kmetova koji viču “MADRE DE DIOS! EL DIABLO!” ali možda je čovjek rasist pa zbilja vjeruje da svi Meksikanci tako. Potom upozna seksi kaubojku i razumljivo odluči ne čačkati previše po misterijama sela bez struje i telefona. Lyle ju nervozno priupita “Jeste vi ovdje kao neki… kult?” na što ga ona revolverom prisili na seks.

No Lyle će uskoro imati većih problema od pohotnih kaubojki jer njegov motocikl zapne za oko banditu čija je reakcija vrlo razumljiva: isprva prestrašen mašinom iz budućnosti, bandit ju potom poželi za sebe. Bez motocikla, Lyle pokušava mobilizirati pomoć lokalnih kauboja i lažnog propovjednika koji blijedo gledaju luđaka u crvenoj koži sa bizarnom kacigom na glavi.

Belinda Bauer i Fred Ward Timerider: The Adventure of Lyle Swann
Bliski susret Belinde Bauer i Freda Warda u Timerideru

Timerider je vestern komedija o putovanju kroz vrijeme nastala skoro deset godina prije Back to the Future 3. I dok bi u ozbiljnijem filmu Lyleova nesposobnost bila iritantna, Timerider svjesno naglašava komičnost susreta prljavih praznovjernih kauboja sa naivnim pametnjakovićem iz budućnosti. Šteta što redatelj nema uha za humor pa mu svaki štos bude taman dovoljno rastegnut da iz humora prijeđe u nelagodu. Tomu ne pomažu neobično mlitavi nastupi inače solidnih glumaca poput Fred Warda (Lyle) i Peter Coyotea (bandit).

Iako prvi mrzim holivudsko prežvakavanje stalno istih filmova, u sposobnijim bi rukama Timerider remake mogao biti zbilja duhovit. Dok se tako nešto ne desi, ostaje nam samo Lyelov izraz na kraju priče kad konačno shvati da ga je silovala vlastita prabaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.