The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014.)

The Hobbit The Battle of Five ArmiesZemlja: SAD
Trajanje: 144 minute
Režija: Peter Jackson
Glume: Martin Freeman, Ian McKellen, Evangeline Lilly, Benedict Cumberbatch, Cate Blanchett, Ian Holm, Christopher Lee, Hugo Weaving, Orlando Bloom

Zadnju RPG kampanju smo započeli 2012. godine. U njoj smo igrali pustolove koji žele pokrasti zmaja. Iako su svi igrali patuljke, ja sam bio halfling lopov ali nisam požalio: glupirali smo se, istraživali fantasy svijet i borili se protiv goblina, vukova i golemih pauka.

No naš Game Master je bio opsjednut tom nekom super RPG kampanjom u kojoj je igrao prije više od deset godina. Isprva nam nije smetalo što u našu avanturu uvodi likove odande čak i kad je ispalo da oni imaju neku svoju paralelnu priču daleko epskiju od naše. No počelo nas je živcirati što je baš svaki od njih morao biti puno više kul od nas – naročito jedan vilenjački strijelac kojeg je GM igrao u toj kampanji. Bilo nam je očito da on sam-samcat može pobijediti našeg zmaja ali onda bi se GM morao igrati sam sa sobom.

Nakon dvije godine igranja smo konačno došli do zmajevog legla. Smislili smo odličan plan kako ga pobijediti ali nas kocke nisu išle. GM nas nije htio ubiti a opet nije želio niti kršiti pravila igre na kojima je užasno inzistirao. I tako je zmaj odletio spaliti obližnje mjesto gdje ga je ubio neki splavar kojeg smo vidjeli možda jednom u čitavoj kampanji.

Valjda da nam se nekako oduži za taj antiklimaks, GM je zamislio golemu bitku pet vojski oko zmajeva blaga. Iako je moj lopov uspio napraviti par zabavnih stvari, većinu smo vremena pričali o filmovima dok je GM bacao kocke i vodio tu svoju bitku preko pravila za masovnu borbu. Nakon što su se pojavili kralj patuljaka na prascu i kralj vilenjaka na lososu, odlučili smo se i mi uključiti jer je ovo već bilo glupo. GM si je zamislio te neke jako impresivne lokacije za borbu gdje bi se borili na ledu koji puca i u dvorcu koji se ruši ali su pravila bila toliko komplicirana da su se borbe rastegle na cijelu večer. Do kraja večeri mi je već bilo svejedno da li ćemo pobijediti ili će nas orkovi pobit i preplavit tržište zmajevim blagom koje će uništiti nacionalne ekonomije fantasy svijeta.

Kralj vilenjaka na svom veličanstvenom lososu
Kralj vilenjaka na svom veličanstvenom lososu

Jasno mi je da je našem GM-u u glavi ova RPG kampanja izgledala totalno dobro. Da je to bio film, vjerojatno bi vrijedio kino-karte da ga vidiš na velikom ekranu iako bi trajao bar devet sati. Dobro, možda manje ako bi maknuli sve ove likove koji s nama nisu imali veze jer zbilja ne znam tko bi ih htio gledati. Kao RPG kampanja je čitavo iskustvo bilo donekle zabavno ali uglavnom zamorno. Sad se dogovaramo započet nešto novo ali ovom tipu više nećemo dati da vodi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.