The Golden Compass (2007.)

Golden Compass PosterZemlja: SAD, Velika Britanija
Trajanje: 113 minuta
Režija: Chris Weitz
Glume: Dakota Blue Richards, Nicole Kidman, Daniel Craig, Eva Green, Ian McShane, Ian McKellen, Sam Elliott

Dobre strane

Produkcija – vizualno, Golden Compass mi zgleda super. Ali zbilja super. Alternativno povijesni London pun cepelina, zločesti tatarski stormtrooperi sa golemim vukovima i još golemijim šubarama, jezivo sterilni laboratorij/zatvor… Općenito, čitav taj mix kasnog 19og stoljeća i 1930ih u filmu mi izgleda predivno.

Nicole Kidman – ak je neko stvoren za ulogu zločestih ice queen plavuša, to je ona. Volio bi vidjeti nju ko Cersei Lannister. U svakom slučaju, od svih tih poznatih faca koje glume sporedne likove, ona mi je bila daleko najupečatljivija. Daniela Craiga i Eve Green ima puno premalo.

Polarni kauboj Sam Elliot – jedini drugi koji mi je približno kul ko Kidmanica. Em je to Sam Elliot sa svojim seksi moržovskim brčinama, em mi je njegov lik bio najbolji u romanu. Vjerojatno zato kaj jedini nije imao puna usta propovjedanja o slobodi izbora niti nekakve superpowere nek je bio obični pustolov sa pištoljem i pofucanim balonom. My kind of guy.

Loše strane

Krugovalna postaja New Line predstavlja… – Zlatno pravilo pripovijedanja je “Show, don’t tell.” E pa, Golden Compass mi stalno prepričava stvari umjesto da ih pokaže. I to čak ne po jedanput. Mislim da je koncept inteligentnih govorećih polarnih medvjeda bio objašnjavan jedno bar triput. Likove se također tak predstavlja ko da ih nemrem vidjeti:

Mala: “Ko si ti?”
Eva Green: “Ja sam Serafina Pekala. Ja sam vještica. Mogu letit, živim vječno i pucam iz luka.”

(sat vremena kasnije Eva Green sleti kraj male sa svojom metlom i lukom)

Mala: “Pa ti si Serafina Pekala!”
Ja: “A ja mislio Daniel Craig!”

Mary Sue – Druga stvar kaj mi se nije svidjela da mi je mala bila najmanje zanimljiv pozitivac u filmu. Iako mala je sposobna, njezine glavne vrline su one koje joj je pisac dodijelio kad je upisal cheat kod u igru:
“Enter: Mala ima Važnu Sudbinu.”
“Enter: Mala jedina može koristiti MacGuffin.”

I sad odjednom sva ova druga ekipa – redom kulerskija i sposobnija od nje – padaju na nos da joj pomognu. Daniel Craig, Eva Green, Sam Elliot, polarni medvjed u oklopu… Onak, ja bi radije gledo film sa njih četvero ko herojima a da mala bude delegirana u sporednog lika koji im pomaže, ko onaj mali Kinez iz drugog Indiane Jonesa.

CGI Iorek Byrnison i Dakota Blue Richards - The Golden Compass

Konačni dojam?

Ak volite His Dark Materials trilogiju Phillipa Pullmana na kojoj se ovaj film bazira, svakako pogledajte Golden Compass.

Što? Kako? nisam li ga upravo popljuvao?!

Gledajte, ljudi, ak vi fakat mislite da se roman o čitavom novom svijetu može ugruvati u bijednih dva sata filma, imate fakat prevelka očekivanja. Autori su bili u nezahvalnoj poziciji da moraju gledateljima tumačit da svijet romana – toliko sličan našem – usprkos tome nije isto mjesto i da u njemu ima vrlo, vrlo čudnih i magičnih stvari. Napraviti sve to i još ispričati pustolovnu priču baziranu oko njih je bio vrlo težak posao.

Također, ovak vizualno ljepu ekranizaciju Pullmana teško da bute uskoro opet vidli. A i nisam 100% siguran da li je Golden Compass bio dovoljno uspješan da New Line Cinema odluči snimit i nastavke.

(Originalno postano 12.01.2008.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.