The Gamers (2002.)

the-gamersZemlja: SAD
Trajanje: 48 minuta
Režija: Matt Vancil
Glume: Matt Cameron, Chris Duppenthaler, Justin MacGregor, Emily Olson, Phil M. Price, Nathan Rice

Geekovi su u nas rijetka vrsta. Tek oko trećeg srednje sam naletio na srodne asocijalne duše s kojima sam mogao valjat Monthy Python štoseve i filozofirat o SF-u. Oni su me upoznali sa tabletop RPG-ovima. Iako sam bio skeptičan, ubrzo me oduševila igra bazirana na kreativnosti svih sudionika i njihovoj suradnji unutar i izvan igre. Još više mi se svidjelo što u toj igri, više od ikoje druge, nema pobjednika i poraženih dok god je svima zabavno.

Zaigrao sam fantasy RPG-ove zamišljajući svog pustolova kako herojski istražuje magični svijet čuda i čudovišta poput onog u Lord of the Rings. Pokazalo se da je igra češće o kompliciranim pravilima, zamršenim avanturama i iritantnim suigračima. Daleko najzabavniji dio bila je zezancija kroz koju smo komentirali kampanju. Neki Game Masteri to ne vole. Kada sam probao voditi shvatio sam i zašto: potrošiš sate i sate pažljivo razrađujući svoju avanturu do najmanjih detalja da bi ju igrači dočekali istim podsmijehom kao i loš film.

The Gamers je fantasy komedija koja se s ljubavlju sprda na račun ovakvih situacija u RPG-ovima. “Heroji” filma su štreberi i studenti koji igraju epsku RPG kampanju. Pritom im najveća prepreka nisu čudovišta i negativci već oni sami: igrači propuštaju nalaženja, zaboravljaju radnju, grabe se za plijen ili loše bacaju kocke. Svi smo bili takvi ili igrali sa takvim ljudima. No film to ne prikazuje kao problem već kao dio igre i izvor zabave. Dok GM-ovi zamišljaju da su njihove avanture holivudski spektakli, igru čine ljudi: pametni, nesigurni, kreativni a nerijetko i malo asocijalni. Zbog njih igra bude smješnija, kompliciranija i blentavija nego što bi trebala biti. I to je u redu.

RPG-ovi su možda jedina igra ikad čiji su igrači istodobno tvorci priče, njezini junaci i publika. The Gamers to duhovito prikazuje prateći radnju unutar igre i oko stola. U jednoj sceni div napadne heroje u krčmi. Igrač jednog od njih nažica GM-a da mu dopusti šuljanje kroz prepunu krčmu sa golemom balistom. Usprkos apsurdnoj situaciji, igrača prati sreća i njegov lopov uspješno upuca diva u leđa. GM nije sretan ali suigrači su oduševljeni.

Nathan Rice - The Gamers
U filmu The Gamers se dobro roooole-playa!

Čak i da je bio dobar, Dungeons & Dragons film ne bi mogao prenijeti dinamiku igre koja tabletop RPG-ove čini posebnim. Uz nikakav budžet i amatersku produkciju, The Gamers su u ovih trinaest godina postali svojesvrstni klasik među igračima RPG-ova, zbog čega su snimljena i dva nastavka.

Što se mene tiče, s vremenom sam i sam shvatio ono što The Gamers poručuju. Prihvatio sam igrače kakvi jesu, prilagodio svoje vođenje i pojednostavio pripremu avantura na što sam prije znao trošiti nerazumno puno vremena. I ne bi čovjek rekao, vođenje mi je odjednom postalo daleko zabavnije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.