The Darkest Hour (2011.)

Zemlja: SAD
Trajanje: 89 minuta
Režija: Chris Gorak
Glume: Emile Hirsch, Olivia Thirlby, Max Minghella, Rachael Taylor

Valjda zato kaj se film događa u Moskvi, nekak sam zabrijao da je The Darkest Hour sovjet-… ruski SF horor no zapravo je slabo maskirana turistička reklama za Moskvu. U filmu, Majčicu Rusiju napadnu nevidljivi električni elijeni. Zato jer su nevidljivi, suncem obasjane avenije su jednako opasna mjesta kao i podzemni tuneli. No, zato jer elijene okružuje jako električno polje, po noći ih je lakše vidjeti jer u prolazu pale ulične lampe i automobilske farove. Dan je opasniji od noći.

Da je bar ostatak filma ovako kreativan. The Darkest Hour je čisti američki teen horor samo kaj je, eto, snimljen u Rusiji gdje nam Turistička zajednica grada Moskve pokazuje kako je njihov grad moderan (Noćni klubovi! Neboderi!), kapitalistički (McDonalds! Snobovski dućani!) a opet tako tradicionalan (Crveni trg! Lenjinov mauzolej!).

Kao i u svakom teen hororu, heroji su bogata, besposlena mladež. Oni, naravno, nemaju šanse protiv nevidljivih lebdećih čudovišta koja prde struju i dezintegriraju ljude dodirom. Srećom po njih, elijeni imaju jednu fatalnu slabost: moraju izgubit do kraja filma.

The Darkest Hour

The Darkest Hour živne tek kad u radnju uleti dugokosi debeli električar Sergej koji je svoj stan i mačku pretvorio u Faradayeve kaveze čime ih je učinio nevidljivima za elijene jer… nije opće bitno kako. Ubrzo potom pojavi se i tim ludih akcionih Rusa sa konjem, kalašima i teškim oružjem koji bi, da ima pravde, bili glavni likovi ovog filma. Tu negdje otkrijemo i da su elijeni došli na Zemlju zato jer oh koga briga, bitnije je pitanje dal će razmaženi seronja završit sa manekenkom.

Bio sam jedina osoba na projekciji The Darkest Hour. Možda su ljude zadržali blagdani ili im je kvaliteta filma bila preradikalna. Ja sam pretpostavio da su ih sve dezintegrirali nevidljivi električni elijeni pa sam složio Faradayev kavez od mobitela, 3D naočala i plombi u zubima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.