Terminator: Genisys (2015.)

Terminator Genisys PosterZemlja: SAD
Trajanje: 126 minuta
Režija: Joseph Losey
Uloge: Arnold Schwarzenegger, Emilia Clarke, Jason Clarke, Jai Courtney, J. K. Simmons

Objašnjavati logiku vremenskog putovanja u filmu je problem. A kad vam tu logiku fuflja Arnold Schwarzenegger, imate veliki problem.

S obzirom da je Terminator: Genisys već spojlao samog sebe u najavama, ne vidim zašto bih se suzdržavao. Ukratko: nakon što se vrati u Los Angeles 1980ih, Kyle Reese otkrije da je Terminator dobar, John Connor zao a Sarah Connor akcijska junakinja. “Sve je drugačije!” kaže u filmu Emilia Clarke. No zapravo je sve isto jer plaha publika bježi od nepoznatog kao krdo antilopa.

Znate one noćne more u kojima panično trčite na mjestu? Ja sam jedini koji ih ima? Oh. Terminator: Genisys je poput te noćne more. Svaku scenu akcije slijede dvije scene u kojima likovi tumače o čemu je radnja, tko je Sarah Connor i što je Skynet. Nisam siguran komu to objašnjavaju. Ako nakon pet filmova i TV serije ne znate premisu Terminatora vrlo vjerojatno ni niste u publici. Film zvuči poput fan fictiona čiji nas autor uvjerava kako njegov rad nije sumnjiva kvrga na tijelu ranije, bolje priče nego je funkcionalan organ. Terminator: Genisys je glup, dosadan i nepotreban. U usporedbi s njim, Jurassic World je skoro pa podnošljiv.

Postoje bogati filmski svjetovi koji mogu sadržavati raznolike priče. Svijet Terminatora nije jedan od njih. Film koji je proslavio Jamesa Camerona je jednostavna, zaokružena priča o robotu-ubojici, vremenskom paradoksu i nadolazećoj apokalipsi. Četiri nastavaka su pokazala kako ova franšiza funkcionira kao proizvod ali ne i kao serija priča. Logika putovanja kroz vrijeme u filmu nema više nikakvog smisla. Robo-apokalipsa je poput HŽ-ovog vlaka koji stalno dolazi ali nikako da stigne. Sam terminator je odlično čudovište za jednu priču no nema osobnost i sposobnost stalnog negativca. Za to vam treba Darth Vader a ne šmajser s nogama.

CGI Arnold Schwarzenegger - Terminator Genisys
CGI Arnold Schwarzenegger u Terminator Genisys

Terminator: Genisys dio je vala novih verzija akcijskih klasika. Pa tako imamo nove Jurske parkove, RoboCope, Totalne opozive i nije li uzbudljivo živjeti u prošlom stoljeću? Tu i tamo naiđe pokoji Mad Max: Fury Road ali to su iznimke koje potvrđuju pravilo. Razumijem logiku iza ovih kino-repriza. Filmovi su biznis. Postoji čitava generacija klinaca koji su ove blockbustere vidjeli samo na TV-u. Oni i njihovi nostalgični roditelji su sigurna publika.

Čitam stare vijesti o trećoj ekranizaciji Spidermana u 15 godina. Što nas marketing više uvjerava kako će u filmu sve biti drugačije, to je jasnije da će sve biti isto. Razmišljajući tko se ovako nečem uopće veseli, opet se sjetim fan-fiction logike: uložiti vrijeme u nešto novo i kreativno je rizik. Puno je ugodnije stalno se vraćati istim pričama u omiljenom fiktivnom svijetu.

Nikada u povijesti nismo imali toliko zanimljivog sadržaja nadohvat ruke. Zašto onda gledati loš reboot dobrog filma? S godinama se sve više oslanjam na preporuke kritičara jer nemam ni volje ni vremena isprobavati svaku seriju i film koji naiđu. Zahvaljujući kritičarima sam u ovih desetak godina otkrio hrpu dobrih stvari. Zato vjerujem da čak i blog poput mog ima nekog smisla. Možda sam aljkav, polupismen i čangrizav ali možda uputim ljude ka nečem zanimljivom ili ih odvrati od nečeg lošeg.

“Terminator: Genisys” je bio gubitak vremena. Naravno da su producenti naručili još dva nastavka. Ili možda nisu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.