Star Trek (2009.)

Star TrekZemlja: SAD
Trajanje: 127 minuta
Režija: J. J. Abrams
Glume: Chris Pine, Zachary Quinto, Karl Urban, Zoe Saldana, Anton Yelchin, John Cho, Simon Pegg, Winona Ryder, Eric Bana, Leonard Nimoy

Novi Star Trek film redatelja J. J. Abramsa me svojim stilom najviše podsjetil na Star Wars: poanta nije u političkim intrigama, ekologiji ili siličnim SF motivima nego u eksplozijama, akciji, svemirskim brodovima i zgodnim trebama pofarbanim u zeleno.

Star Trek je ljetni blockbuster – brz, žestok i ne baš pretjerano bistar – no uspijeva spretno ispreplesti humor, akciju pa i nešto malo drame. Ono što posebno treba pohvaliti je spretno tumačenje Star Trek svemira početnicima – dovoljno brzo i ekonomično da im posluži ko šalabahter bez da ih istodobno patronizira. Također, tu su i mnogobrojne male fore koje će fenovi serijala skužiti ali koje ničem ne kvare gušt gledanja ljudima koji nisu pratili seriju. Gledano sveukupno, Star Trek definitivno nije velka umjetnost ali je vrlo spretno složeni blockbuster.

Kao i nova verzija Bonda u Casino Royale, Star Trek je formatiranje harda postojećeg serijala kako bi ju se ponovo izgradilo iz temelja. Ovakvo holivudsko ziheraštvo – kojem smo svjedoci već čitavo desetljeće, još od Star Wars prequela naovamo – je iritantno ali, picajzla kakva jesam, nemrem ne biti oduševljen pristupom u kojem scenarist pospremi postojeću franšizu bacajući u smeće sve kaj ne valja, i ostavljajući samo kul elemente. Scenaristi Roberto Orci i Alex Kurtzman pri tom efikasno rasijecaju gordijski čvor 40+ godina Star Trek povijesti serijalu šus u guz koji mu treba već dugo, dugo vremena.

Temelj čitavog filma je odnos između glavnih likova originalne serije: Kirka (Chris Pine) i Spocka (Zachary Quinto) koje ovdje pratimo u počecima njihovog prijateljstva koje će uroditi najkulerskijim dinamičnim duetom uz Murthaugha i Riggsa te Batmana i Supermana. Zanimljivo je pri tom gledat kako njih dvoje različito pristupaju svojim ulogama. Quinto nastoji skinuti Nemoyeve manire ali i dati emocionalnu dubinu liku koji je samo izvana proračunat i hladan. Chris Pine se pak ni ne trudi imitirati Shatnera ali na jedan svoj način igra Kirka ko napaljenog bahatog seronju.

Zanimljivo mi je pri tom bilo povlačit paralele između kirka u ovom filmu i Anakina Skywalkera u izvedbi Haydena Christensena: obojica su heroji ovisni o adrenalinu i kršenju pravila i istodobno opterećeni traumatičnim djetinjstvom. No, dok Christensenov (i Lukasov) Anakin ispao cendravi klinac, Kirk biva i ostaje kul. Činjenica da ga u filmu jedno pet puta prebiju na mrtvo ime tom sam pomaže.

Zachary Quinto i Chris Pine - Star Trek (2009)

Ostali su glumci dobri, ali škrtost u minutaži ih svodi na Diznijeve bebe: “Evo mladog McCoya! Evo mladog Scottya! Evo mlade Uhure!”. Karl Urban nad kojim sam se nekoć zgražao kada je glumio u Doom, odlično skida mimiku i govor DeForest Kellya a mog favorita, Simona Pegga – koji glumi Scottya – definitivno ima premalo. Al onda opet, meni je Hot Fuzz najbolja komedija koju sam pogledo u dugo, dugo vremena.

Najslabija karika filma je definitivno negativac – kapetan Nero kojeg glumi Eric Bana. Njegova motivacija ima smisla, zli plan je dovoljno Bondijanski i sve to al… na kraju dana, čovjek zvuči totalno bezlično. Nažalost, to je stara mana Star Trek filmova. Star Wars filmovima šeću Imperator, Darth Vader, Jabba the Hutt i Christopher Lee. Star Trek – koji nam je, bez sumnje, dal odlične zločeste rase poput Borga ili Klingonaca pak ima ovog tipa:

Ricardo Montalban kao Khan u Star Trek 2: Wrath of Khan
Mda.

Uglavnom, ko što se vidi iz mog nabrijanog komentara, novi Star Trek mi je bio zakon. To da mi je film proletio pri prvom gledanju u kinu ni nije tak iznenađujuće. To da mi je film jednako brzo proletio i drugi put već nekaj govori o tome kolko je uzbudljiv – ili barem, kolko mi se svidio. Prilično je sigurno da ćemo dočekati i nastavak a za njega jedino želim da nadoknade žalosni nedostatak Klingonaca u prvom filmu.

(Originalno postano 03.06.2009)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.