Sky Captain and the World of Tomorrow (2004.)

Zemlja: SAD
Trajanje: 106 minuta
Režija: Kerry Conran
Glume: Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Michael Gambon

Postoje filmovi u kojima redatelj, kroz male priče o običnim ljudima pokušava stvoriti mikrokozmos koji će u sebi simbolički odraziti čitav svemir ljudskih problema i stanja. To je jedan način stvaranja umjetničkog remek – djela. Drugi način je ubacit nindže, pirate ili dinosaure jer svi znamo da su to klasični motivi prave umjetnosti. I to je ono kaj sam očekival od GOSPODARA NEBA I SVIJETA SUTRAŠNJICE.

Potcjenil sam ga.

O čem se radi?

Prvo vidimo natpis “Netko de Laurentiis Production”. Mislim da je to zato kaj su šatro pokojnom Dinu presadili mozak u novo tijelo tak da i nove generacije mogu gledat filmove poput Barbarelle ili Flash Gordona. A ak nisu, onda je Sila očito jaka u njegovoj familiji jer kako inače objasniti GOSPODARA NEBA I SVIJETA SUTRAŠNJICE. Film započinje krajem 1930ih prizorom nebodera na koji pristaje…

CEPELIN

Leteći div nafilan vodikom nosi goticom napisano ime “HINDENBURG III”. Ne znam zašto bi iko normalan htio izlazit iz cepelina parkiranog na vrhu *Empire State Buildinga*. Ne znam zašto bi itko normalan htio silaziti sa cepelina parkiranog na vrhu par stotina metara visoke zgrade ali ignoriram jer ovaj prizor je ostvareni san svakog klinca.

Glavna junakinja ovog filma je reporterka Polly Perkins (Gwyneth Paltrow). Polly razgovara sa njemačkim naučenjak-čičom u kinu i on ju uvjerava da stanoviti Totenkopf prijeti sudbini svijeta! Na Pollyinu sumnjičavost, čiča pobjegne no na podu ostane komad nacrta robota. AHA, TRAG! No, baš tad se uključe sirene jer New York napadaju…

DŽINOVSKI RETRO-ROBOTI!

30 metara visoki komadi gvoždurije marširaju gradom! Robotari idu “KLONK! KLONK!”, zrake smrti idu “VUAVUAVUA!”, auti se gaze “KRAK!”, policionerski mitraljezi idu “RATATATA!”, ljudi bježe, žene vrište a ja se kezim od uha do uha jer na ekranu praktički vidim strip-oblačiće sa tekstom. Tko li može pomoći ubogim građanima?

GOSPODAR NEBA, ETO TKO! Visok, plav, sa šeretskim osmijehom i avionom ukradenim od Batmana, Nebeski gospodar u tili čas rasipa robotare u parampamčad! Nakon akcije, on u svojoj bazi sretne Polly koja ga upozori na čiču i Totenkopfa. Njih dvoje pronađu čiču na samrti u njegovom laboratoriju. On im kaže: “Nema puno vremena i sad ću vam reći nešto što je jako važno pa moram požurit prije nego umrem i nadam se da ću stići: Totenkopf planira…Gahhhh!” i umre. GOSPODAR NEBA uđe u drugu sobu a tamo je ga dočeka…

Bai Ling u Sky Captain and the World of Tomorrow
NINĐA!

Ninđa rasturi GOSPODARA NEBA ko beba zvečku i pobjegne. No, na podu ostavi aktovku. AHA, TRAG! Polly pak dobije od čiče dvije magične pizdarije:

Čiča: “Njihova magija je u tom da svijet neće biti uništen dok god ih imate! Zašto? Nije bitno. Moja zadnja želja je da upozoriš heroja na njih. On je muško i, samim time, daleko sposobniji od tebe da pazi na magične pizdarije!”
Polly: “Ne seri! Čak i ja nisam *tak* glupa da prešutim GOSPODARU NEBA da imam magične pizdarije, pustim da me odvede prek pol svijeta u sigurnu smrt i dovedem se u situaciju da mi ih netko preotme!”

Potom napravi točno to.

Inače, za slučaj da to niste skužili prva tri puta: negativac se zove Dr. Totenkopf (Mrtvačka glava na švapskom). Onak, kaj uopće *možeš* bit sa takvim prezimenom nego super negativac? Cvjećar? Veterinar? Zaboga, osvajanje svijeta ti već stoji u opisu radnog mjesta!

Polly i GOSPODAR NEBA se vrate u bazu koju baš eto robotarski ornitopteri sravnjuju sa zemljom. Gospodarev komični predah, kapetan Puniša Mali, pokušava obrtanjem polariteta otkrit lokaciju signala koji upravlja robotarima. Dok Gospodar i Polly bježe od ornitoptera pretvaranjem aviona u podmornicu, on to i uspijeva al baš tad dođe žena – ninđa i otme ga.

Sva sreća da GOSPODAR NEBA ima radar u dupetu jer jedino tak mogu objasnit kak je u srušenom hangaru veličine tri nogometna terena našao Punišin papirić sa natpisom “Nepal”. AHA, TRAG! Nakon što avionom prelete pola svijeta u sigurnu smrt, Polly se dovede u situaciju u kojoj joj zli Mongoloidi preotmu magčine pizdarije. Sada Totenkopf može uništit svijet!

Nakon niza šaljivih zgoda u zaključanoj sobi punoj dinamita, naši se junaci nađu u Rivendellu. Tam ih Elrond zamoli za pomoć i pokaže im žrtvu užasnih Totenkopfovih ekperimenata na ljudima. Na pitanje GOSPODAR NEBA da gdje se ovaj krije, žrtva mu umjesto odgovora da svoj magični štap i onda umre. AHA, TRAG! U nastavku putovanja taman im ponestane benzina neposredno pred ciljem. I što sad. Srećom pa je tu…

Angelina Jolie - Sky Captain and the World of Tomorrow
ANGELINA JOLIE ROGER!

Ok, tehnički nije piratski kapetan ali ima piratski povez preko oka. Angelina Jolie Roger putuje po sedam svjetskih mora na LETEĆEM NOSAČU AVIJONA! I napadnu ih DIVOVSKI RAK-ROBOTI! I onda se bore s njima pokraj OSTATAKA ATLANTIDE! I do tog trenutka, jedini način na koji bi mi ovaj film mogao postati još bolji je da još nekak, *nekak* ubace dinosaure na Totenkopfov otok.I tako Polly i GOSPODAR NEBA nakon piratske diverzije uspiju doći na otok a tamo ih u tropskoj džungli dočekaju

DINOSAURI!

DAAAA!!! DAAAAAAA!!!! NAJBOLJI FILM GODINE!!! POŽDERI SE VAN HELSING!

Khm. Da.

Uglavnom, naši heroji uspiju uć u Totenkopfovu bazu gdje sretnu smrtonosne robotare, sigurnosne elektro – mekanisme, Totenkopfovu elektrografičku projekciju, ninđu ali i kapetana Punišu Malog te preostale naučenjak – čiče. No, to nije bitno jer vide i rampu kojom će se lansirati

DŽINOVSKA SREBRNA RETRO RAKETA!

U nju će se ukrcati po par od svake životinjske vrste, e koju će onda Totenkopf lansirati na drugi planet i započeti novi svijet. Nevjerojatno. A ja sam fakat mislio da film ne može nikako postati još bolji.

Naši heroji uđu u Totenkopfov kabinet ali – O užasa! – nađu ga mrtvog. Njegovo mumificirano truplo sjedi u raspadnutoj odjeći, gledajući kroz prozor svoje životno remek-djelo dok horde robota bezumno nastavljaju ispunjavati posljednju volju svog preminulog gospodara. Ništa više ne može zaustaviti džinovsku raketu koja će svojim motorima spaliti svu atmosferu Zemlje. Iz sasušene se Totenkopfove ruke otkotrlja mali papirić na kojemu stoji samo pet jednostavnih riječi:

“Uh, što sam vas zajebo!”

GOSPODARU NEBA ne preostane drugo nego da se nekak ubaci u raketu i deaktivira ju u letu. No, u tome ga pokuša ninđa! Što sad?! DATI POLLY PAJSER U RUKE, ETO ŠTO! Ona elegantno podraga ninđu po glavi, ova se skljoka na pod i tu saznamo da je ona zapravo NINĐA FEMBOT!

Polly i GOSPODAR NEBA uspiju sabotirat raketu, spasit životinje i pobjeći kapsulama za spašavanje posad- Kaj nije to robot raketa? Šta će njoj kaspule za spašavanje?. Ulgavnom, film završava scenom sa robotarima, raketama, letećim nosačima aviona, dinosaurima, eksplozijama i one – linerom koji je bio dovoljno dobar da se dobar dio kina puko smijat na glas. Mašala!

Naravnoučenije

Film je legendarna legenda. Onog dana kad postanem trilijuner i promijenim ime u Konan Li Di Laurentiis, producirat ću samo i isključivo filmove poput GOSPODARA NEBA I SVIJETA SUTRAŠNJICE pa makar ih ja jedini gledao u kinima.

(Originalno postano 08.12.2004.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.