Silent Night, Deadly Night, Part 2 (1987.)

Silent Night Deadly Night 2Zemlja: SAD
Trajanje: 88 minuta
Režija: Lee Harry
Glume: Eric Freeman, Elizabeth Kaitan, James L. Newman, Jean Miller

Billy i Ricky su braća čije je roditelje na Badnjak ubio drumski razbojnik maskiran u Djeda Mraza. Nakon što odraste u sirotištu pod paskom zločeste časne sestre, Billy se i sam obuče u Djeda i krene kasapit ljude sve dok ga ne ubije herojski detektiv u baloneru (jer pravi detektivi nose balonere). Par godina kasnije, Ricky preuzima obiteljski biznis.

Zašto nastavak a ne original? Bez brige: bar polovicu Silent Night Deadly Night, Part 2 čine scene iz prvog dijela prezentirane kao Rickyeva sjećanja iako ga u većini tih “uspomena” nema. Film toliko reciklira da u sceni u kinu na ekranu vidimo onog istog Djeda Mraza koji je ubio Rickyeve roditelje. Ovaj potencijalno jeziv meta-trenutak film pažljivo ignorira.

I dok je Billy ponosno nosio svoju crvenu kapicu i bijelu bradicu, Ricky većinu filma izgleda kao sporedni lik iz Beverly Hillsa. Pored toga, čovjek koji ga glumi ima karizmu škripanja noktiju po ploči. U svijetlu stvarnih zbivanja, njegov je ubilački pohod po američkom predgrađu dirljivo naivan: Ricky je naoružan sa jednim revolverom i šest metaka. Skoro jednako naivna je i scena kad policajci ne upucaju naoružanog luđaka koji je upravo ubio jednog od njih. Bit će zato što je bijelac. Tek na samom kraju Ricky navuče kostim Djeda Mraza no odmah potom ga ustrijeli herojski detektiv kojeg je scenarist izmislio u zadnjih deset minuta filma.

Eric Freeman - Silent Night, Deadly Night 2
Eric Freeman glumi obrvama u Silent Night, Deadly Night 2

Horor film o Djeda Mrazu je potencijalno vrlo mračan koncept o zlom čovjeku i malenoj dječici. Nisam siguran da li bi htio gledati nešto takvo. Nije ni bitno jer je Silent Night Deadly Night, Part 2 puno više fasciniran scenama silovanja koje nažalost moram navest u pluralu.

Inače, ime Ricky je toliko glupo da moj spell checker uporno predlaže da ga izmijenim u Rocky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.