An Evening With Robin Williams (1982.)

poster-an-evening-with-robin-williams

Zemlja: SAD
Trajanje: 60 minuta
Režija: Don Mischer
Glumi: Robin Williams

Početkom prošlog tjedna smo ja i par stotina milijuna drugih internet-ljudi saznali za smrt komičara i glumca Robina Williamsa. Isprva sam to registrirao onako u prolazu kao još jednu smrt slavne osobe tamo negdje na Saturnu. Tek u idućim danima mi je počelo sjedati u glavi koliko mi se Williamsov humor uvukao pod kožu. Iako sam kao klinac pogledao par njegovih komedija, doživio sam pravi šok kad je HRT krajem 90ih prikazao Williamsovo gostovanje u nekom australskom talk showu. Williams je hiperaktivno ispaljivao takve rafale štoseva da sam prvi put u životu doživio kliše valjanja po podu od smijeha.

 Desetak godina kasnije nam je prijatelj pustio Williamsov stand-up nastup Live on Broadway. Mislim da sam ga potom pogledao jedno četiri-pet puta a Williamsove fraze i imitacije su narednih par godina bile dio našeg internog štreberskog dijalekta skupa sa Pythonovcima, Zločestom djecom i filmom Kung Pow.

Robin Williams - An Evening With Robin Williams

Prošli sam tjedan potražio druge Williamsove stand-up nastupe. Možda najugodnije iznenađenje među njima je bio An Evening with Robin Williams koji je snimljen za HBO početkom 80ih u malom noćnom klubu u San Franciscu. Skečevi su slični kasnijima – droge, politika, južnjačke seljačine – no pišem baš o tom nastupu zato što mi je nekako ljudskiji i intimniji od drugih. Robin Williams dobar dio vremena improvizira štoseve sa članovima publike što ne bi imalo smisla u golemim dvoranama gdje su snimljeni njegovi drugi nastupi. A onda Williams, koji je u tom trenu ima manje godina nego ja dok ovo pišem, obznani publici kako će uskoro postati otac i krene u divni, tužni skeč o svojim snovima i strahovima o očinstvu koji završava razgovorom njega i njegovog nerođenog sina u dalekoj 2003. godini. Tu me nekako malo steglo u grlu. Bit će da sam ulovio prehladu.

Razvio sam običaj da pišem o smrtima (donekle) poznatih ljudi. Ne ispričavam se za to. Svaki sam put pisao o osobi koja mi je na neki način donijela veselje i gušt što mi je jako veliki poklon. Robin Williams bi se vjerojatno bio spreman i obući u paket sa mašnom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.