Povratak u prošlost – filmovi iz 1985.

Filmovi iz 1985. - Back to the Future Cafe 80sZnate koliko dobrih filmova je izašlo 1985? Jako puno!

Pisao sam nedugo o stanovitom SF filmu o vremenskom putovanju čiji naziv počinje sa “P” a završava sa “ovratak u budućnost”. U jednom me trenutku zainteresiralo koji su mu sve filmovi konkurirali u kinima 1985. godine. Znatiželjno sam otvorio wikipedijin popis svih holivudskih filmova iz te godine. Kako bi loši internet naslovi rekli, nećete vjerovati što sam otkrio.

Od velikih naslova odmah vrijedi spomenuti Back to the Future, The Goonies i Mad Max Beyond Thunderdome. Ako ste pak željeli nešto zrelije, imali ste atmosferičan triler Witness Australca Petera Weira sa Harrisonom Fordom u glavnoj ulozi, Purple Rose of Cairo Woody Allena, krimi-komediju Prizzi’s Honor Johna Hustona te Spielbergov The Color Purple. Istodobno, Paul Verhoeven je snimio The Flesh and Blood a Terry Gilliam Brazil.

Recimo da želite nešto laganije – kakvu komediju, recimo. Nema problema. John Hughes 1985. godine režira The Breakfast Club i Weird Science. Walter Hill snima Brewster’s Millions sa Richardom Pryorom i Johnom Candyem. Dan Akroyd i Chevy Chase glume u špijunskoj komediji Spies Like Us. Tim Burton režira svoj prvi dugometražni film Pee-wee’s Big Adventure. Tom Hanks se pojavljuje u komediji The Man with One Red Shoe o kojoj ne znam ništa, ali me sjetila kako je nekoć Hanks glumio u blentavim, vulgarnim komedijama a ne dosadnim dramama.

Od zabave za mlađe imate The Adventures of Mark Twain, Disneyev Black Cauldron, The Explorers Joe Dantea i Fright Night Toma Hollanda… Iako, zapravo nisam siguran koliko bi djece trebalo gledati te filmove. Ja sam kao klinac pogledao The Adventures of Mark Twain i bilo je dijelova koji su me totalno prestravili. No čini se da su dječji filmovi iz 1985. bili takvi. Netflixova serija Stranger Things nostalgična je posveta upravo takvim filmovima.

Kad smo već kod horora, 1985. je režiran kultni Re-Animator Stuarta Gordona – jedna od najboljih ekranizacija H. P. Lovecrafta ikad snimljenih. Ali to nije sve, jer iste godine John Romero snima Day of the Living Dead, Dan O’Bannon Return of the Living Dead a Larry Cohen satirični SF horor The Stuff.

Michael J. Fox i 3D morski pas - Back to the Future 2

Onda su tu i raznorazni manje poznati filmovi koji su mi dragi iz čisto nostalgičnih razloga. Kao recimo Clue – najbolja od svih ekranizacija društvenih igara u kojima glavnu ulogu ima Tim Curry. Pa su tu ne-baš-visokobudžetni SF filmovi poput Trancers i Enemy Mine Wolfganga Petersona kao i fantasy flopovi Red Sonja sa mladom Brigitte Nielsen i Ladyhawke Richarda Donnera sa Rutgerom Hauerom, Michelle Pffeifer i groznom sintisajzer muzikom.

Na koncu, čak su i najgori filmovi iz 1985. najbolji grozni filmovi pa tako te godine izlaze American Ninja (Amer mlati Japance), Commando (Austrijanac mlati teroriste), Invasion U.S.A (Chuck Norris mlati komuniste) i Gymkata (gimnastičar mlati starce).

Da li su tada u Los Angelesu stavljali kakvu kemikaliju u pitku vodu ili je kokain kojeg se šmrkalo u Holivudu bio posebno čist? Gledajući unatrag, teško mi je povjerovati da je toliko puno tako različitih filmova koje sam upamtio snimljeno samo u jednoj godini. A opet, možda i nije. Ima taj strip u kojem znanstvenici, nakon dugogodišnjeg istraživanja, otkriju koje je godine muzika bila objektivno najbolja: one godine kada ste imali 15 godina. Tako je i sa filmovima. Dobar dio ovih filmova sam pogledao kao klinac početkom 1990ih na TV-u i piratskim kopijama video-kazeta. Nije stoga niti čudno što moja generacija danas snima filmove koji izgledaju kao da su ispali iz 1970ih i 80ih, kao, na primjer, Beyond the Black Rainbow.

2 thoughts on “Povratak u prošlost – filmovi iz 1985.”

  1. Al stvarno, ’85e sam imao 5 godina tako da sam sve te filmove pomalo gledao u raznim razdobljima od djetinjstva preko ranog puberteta do kasnih ’20ih. I kad god sam i gledao, višemanje svi su mi bili dobri, osim ovih par koje ne znam i Prizzi’s honor koji bi bio odličan da jadni glumci nisu bili prisiljeni glumit s očigledno lažnim naglascima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.