Pet pulp pustolovina

 Spielbergovi Raiders of the Lost Ark nisu nastali u vakuumu. Pustolovine Indiane Jonesa inspirirane su pustolovnim filmskim serijalima iz 1930ih i 40ih kao i šund pustolovinama junaka i junakinja sa stranica jeftinih časopisa i ranih stripova. Prepune dijaboličkih negativaca, egzotičnih lokacija, mračnih prijetnji i plemenitih, neustrašivih heroja, stare šund avanture bacaju dugu sjenu u holivudskim filmovima: od King Konga do Sky Captain and the World of Tomorrow . I stoga… pet pulp pustolovina.

Doc Savage: Man of Bronze (1975.) – kao dijete odraslo na Alanu Fordu nikad nisam volio junake bez straha i mane. Nisam se mogao poistovjetiti s njima, zvučali su mi neuvjerljivo a pustolovine kroz koje su prolazili kao nož kroz putar su mi bile dosadne. Doc Savage, lik iz svojedobno popularnih šund romana iz 1930ih, je upravo takav heroj. Njegova mi je popularnost i dan-danas zagonetka koju ova filmska ekranizacija ne rješava: previše je zafrkantska bi bila napeta a previše troma da bi bila duhovita.

ppp-dick-tracy-poster

Dick Tracy (1990.) – početkom 1990ih, časopis Studio dijelio je čitateljima besplatne karte za kino. Ja sam htio pogledati ovaj film ali sestra je inzistirala da odemo pogledati Beetlejuice. Četvrt stoljeća kasnije, teška srca priznajem da je bila u pravu. Dick Tracy je komedija bez humora i krimić bez napetosti. Najdosadniji dio filma je svakako glavni junak kojeg glumi Warren Beatty. No film i dan-danas izgleda fantastično, tim više što su njegova šarena, stilizirana scenografija i groteskni negativci nastali neposredno prije CGI ere.

ppp-the-rocketeer-poster

The Rocketeer (1991.) – Cliff (Billy Campbell) možda i je nekarizmatični čistunac ali zbilja ima sreće: cura mu je Jennifer Connelly na svom vrhuncu a upravo je pronašao ukradeni prototip ruksak-rakete s kojim može letit naokolo. Sa kul kostimom i Art Deco kacigom, Cliff povede privatni rat protiv nacističkih špijuna na čelu sa holivudskom zvijezdom koja smrdi na Errola Flynna a glumi ju Timothy Dalton. The Rocketeer je film taman dovoljno dobar da mi bude žao što nije bolji.

ppp-the-shadow-poster

The Shadow (1994.) – prije Bruce Waynea postojao je Lamont Cranston (Alec Baldwin), prolupali Amerikanac čije ljetovanje među afganistanskim banditima 1930ih prekinu mistični monasi koji ga poduče POTPUNOJ KONTROLI UUUUMA!!1 Nešto docnije na drugom mestu, Lamont se pretvara da je dekadentni njujorški bogataš. Noću on postaje the Shadow, mračni urbani osvetnik naoružan fedorom, pištoljima, telepatijom i prostetičkim nosom. Glavni negativac ima jednu od najboljih tajnih baza koje sam vidio u filmu. Gandalf glumi ludog znanstvenika a Tim Curry Tim Currya. Od svih P.P.P. filmova, ovaj mi je najdraži: Shadow je zapravo iznenađujuće poremećen i moralno sivi junak. Kada je smišljao Batmana, Bob Kane i Bill Finger su krali od najboljih.

 

THe Phantom Billy Zane Christy Swanson

The Phantom (1996.) – u predgovoru jednom izdanju Hellboya, Alan Moore je napisao kako je najveća vrlina tog stripa što nije dobar kao stvari koje smo čitali kao klinci nego kao naša sjećanja na njih. Problem P.P.P. filmova je što njihovi autori ne uviđaju razliku između te dvije stvari. Početkom devedesetih sam tako čitao tada nova reizdanja stripa Fantom Lee Falka iz 1930ih. Mješavina Tarzana i urbanog osvetnika, “Duh koji hoda” je bio superjunak iz afričke džungle koji se borio protiv krijumčara i kriminalaca. Godinama kasnije sam pogledao film koji je bio prilično vjeran stripu… samo što mi do tada taj strip više i nije bio nešto. Billy Zane je ugodno zaboravljiv čak i u ljubičastom kostimu sa domino maskom. Zli američki industrijalac Xander Drax (Treat Williams) se trudi biti karizmatičan. Čak je i vođa ženske eksadrile zračnih pirata (Catherine Zeta-Jones!) pomalo dosadnjikava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.