Logan’s Run (1976.)

Logan's Run PosterZemlja: SAD
Trajanje: 118 minuta
Režija: Michael Anderson
Uloge: Michael York, Jenny Agutter, Farrah Fawcett, Peter Ustinov

Recenzija s kojom sam, u svibnju 2016, osvojio 3. mjesto na natječaju portala fak.hr za najbolju amatersku filmsku recenziju.

Logan’s Run bi bio samo još jedan holivudski film o trijumfu usamljenog heroja nad konformističkim kolektivom da dotični kolektiv nije toliko privlačan. U naizgled idiličnom gradu budućnosti, mladi, zdravi, lijepi stanovnici životare u hedonizmu i dokolici. Nažalost, na svoj trideseti rođendan svatko biva ritualno pogubljen.

Jeste li primijetili kako je u povijesnim filmovima često lakše odrediti kada je ovaj snimljen nego kada se zbiva? Nešto slično vrijedi i za znanstveno-fantastične filmove. Iako se Logan’s Run redatelja Michaela Andersona odvija u 23. stoljeću, svaki je element filma – kostimi, scenografija, priča – nepogrešivo plod 70ih. Logan’s Run sa skoro pa zluradim zadovoljstvom ukazuje kako su i djeca cvijeća dovoljno sebična i lakovjerna da podlegnu sirenskom zovu blistave retro-distopije u kojoj svi nose toge, elektronika je glomazna, a jedini ovlašteni arhitekt je Le Corbusier.

Većina stanovnika grada vjeruje kako će se nakon pogubljenja, vratiti kroz neku vrst znanstvenog uskrsnuća. No, ima i nezadovoljnih čudaka koji žele pobjeći iz grada prije nego što ih dezintegriraju. Logan 5 (Michael York) i Francis 7 (Richard Jordan) dvojica su policajaca koji s uznemirujućim entuzijazmom hvataju i pogubljuju takve bjegunce. Loganov se život ubijanja i ugode mijenja kada bude poslan da otkrije i uništi mitsko Utočište bjegunaca. Nakon što mu glavno računalo kao dio krinke skrati život za četiri godine, Logan odjednom postane pun razumijevanja za pokret otpora, naročito kad upozna mladu pripadnicu Jessicu 6 (Jennifer Agutter) odjevenu u gazu, povjetarac i malo što drugog.

Istražujući rubove svog svijeta, Logan počinje preispitivati vrijednosti s kojima je odrastao. Nakon što bježeći iz grada Logan i Jessica upoznaju poludjelog robota Boxa (Roscoe Lee Browne), otkrivaju kako je pokret otpora živio u jednako užasnoj zabludi kao i poslušni stanovnici grada. Sva njihova preostala uvjerenja pak nestaju kada otkriju stari grad koji, zarastao u puzavice i korov, propada u tišini.

Lincoln se zbilja zapustio
Lincoln se zbilja zapustio

Ruševine Washingtona je za potrebe filma veličanstveno naslikao Matthew Yurichich, majstor specijalnih efekata čiji su roditelji, u staroj dobroj hrvatskoj tradiciji, napustili Lijepu Našu trbuhom za kruhom. Yurichich je upravo za svoj rad na ovom filmu dobio Oscara za specijalne vizualne efekte. Kad smo kod oskarovaca, vrijedi spomenuti i glazbu holivudskog veterana Jerrya Goldsmitha, osamnaest puta – OSAMNAEST PUTA! – nominiranog za Oscara za najbolju glazbu. Goldsmith ovdje radi zgodnu stvar: dok god se radnja zbiva u gradu budućnosti, on koristi uznemirujuću elektronsku glazbu. Jednom kada Logan i Jessica uspiju pobjeći, počne ih pratiti herojska orkestralna muzika “normalnog” svijeta.

I dok je uboga Jessica u svim tim pustolovinama svedena na dekorativni dodatak, Loganov odnos s bivšim kolegom Francisom puno je zanimljiviji. Francis Loganov bijeg doživljava iznimno osobno. U konačnom obračunu on pokazuje toliku mržnju prema Jessici i razočaranje Loganom da nam točni odnos dvojice muškaraca postaje puno jasniji, iako o tome ne bude izrečena nijedna riječ.

Logan i Jessica u gradu upoznaju Starca (Peter Ustinov). Simpatičan i senilan, on je dokaz kako ima života nakon tridesete. Holivudskom čarolijom ta je spoznaja dovoljna kako bi Logan porazio mladošću opsjednutu distopiju. Dublje pitanje ostaje neodgovoreno: koliko je stanovnika grada sposobno i spremno zamijeniti slatki život hedonizma dugotrajnim radom i odricanjem? Osloboditi se opresivnog autoriteta je samo polovica borbe. Prava se zrelost pokazuje kada se pojedinac i društvo suoče sa slobodom i odgovornošću samostalnog života.

Jessica 6 (Jenny Agutter) i Logan 5 (Michael York)
Jessica 6 (Jenny Agutter) i Logan 5 (Michael York)

Scenarij filma Logan’s Run napisao je David Zelag Goodman prema istoimenom romanu Williama F. Nolana i George Clayton Johnsona. Snimljen za devet milijuna dolara, film je u kinima zaradio skoro triput toliko i bio nominiran za Oscara u tri kategorije. Potaknut uspjehom ekranizacije, Nolan je napisao još dva nastavka romana koja, ako je vjerovati internetu, nisu pretjerano zanimljiva osim što potvrđuju kako se Loganovo oslobađanje svojih sunarodnjaka bilo katastrofa.

Logan 5 (Gregory Harrison) i Jessica 6 (Heather Menzies) također bježe u CBS-ovoj TV seriji Logan’s Run koja je prvi put prikazana na jesen 1977. godine. Na seriji su radili scenaristi Zvjezdanih staza Harlan Ellison i David Gerrold, kao i autor originalnog romana William F. Nolan. Usprkos tome, serija je otkazana nakon samo četrnaest epizoda zbog slabe gledanosti.

Za kraj, anegdota. Početkom ovog stoljeća pričalo se kako će redatelj Bryan Singer režirati novu verziju ovog filma u kojoj nitko ne bi mogao biti stariji od dvadeset i jedne godine, valjda zato da film bude privlačniji mladima. Teško je zamisliti ideju koja bi bila više protivna poruci originalnog filma.

2 thoughts on “Logan’s Run (1976.)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.