Les Vampires (1915.)

Les Vampires PosterZemlja: Francuska
Trajanje: 10 epizoda (417 minuta)
Režija: Louis Feuillade
Glasovi: Édouard Mathé, Musidora, Marcel Lévesque

U sklopu prošlotjednog One Take Film Festivala, posjetitelji su u kinu Tuškanac Tuškanac mogli pogledati Les Vampires – filmski serijal od deset epizoda hiperproduktivnog francuskog redatelja Louisa Feuilladea čija filmografija ima preko 600 naslova.

Vampiri su tajna kriminalna organizacija koji operira po Parizu i okolici izvodeći spektakularne pljačke i umorstva. Njihov je vođa Veliki Vampir, a njegova cura fatalna Irma Vep, jednako vješta maskiranju kao i ubijanju. Svoje protivnike Vampiri pak ubijaju bondovskim spravicama poput naliv pera sa otrovnom tintom ili pak prstenjem sa otrovnim ukrasima… A sve to će se obrušiti na glavu lukafog novinara Phillipea koji, uz pomoć komičnog predaha Mazamettea – i samog ex-člana Vampira – pokušava uništiti organizaciju.

Sad će neko možda pitat “Ali kak to da ja nikad nisam čul za tu seriju?”. Vjerojatno zato kaj je snimljena tijekom Prvog svjetskog rata. Nema zvuka + nema boje + staro = to nećete vidjeti na telki. Što je fakat šteta jer Feuilladeov je filmski serijal odličan primjer ranog krimića koji je poslužio ne samo kao inspiracija redateljima poput Hitchcocka ili Langa već i postavio temelje klišejima koje i danas vidimo u filmovima i serijama.

Provalnički crni triko Irme Vep je odličan primjer toga: trideset godina prije Catwoman, ona pljačka hotel u odjeći koja je vjerojatno naveliko sablaznila onovremenu publiku (Vidite joj – Gasp! – konture tijela!). Onda su tu akcijske scene poput potjera autima ili pentranja provalnika po zgradama – još fascinantniji zato jer je očito da nema nikakvih sigurnosnih mreža ili kompjutera koji bi spriječili kaskadere da se razbiju. Holivudski product placement je također ovdje: jedan od sporednih likova naveliko dosađuje kolegama hvalići filmove prije odlaska na večernju projekciju u kinu Gaumont – producentu serijala. Kasnije, na povratku kući, Irma prikolje tog tipa iglama za pletenje (bio je to dio njezine maske). Nekak sumnjam da je Feuilladeu pobjegla ironija tog čina.

Musidora kao Irmpa Vep - les Vampires
Musidora kao Irmpa Vep

Radnja Les Vampires je spektakularno komplicirana, no, usprkos tome, Feuillade vrlo spretno postiže da svaka epizoda – divnih naziva poput “Satanas”, “Hipnotizer” ili “Odrezana glava” – bude dio veće cjeline ali istodobno i kolko-tolko samostalna cjelina. Kao šlag na torti su tu mnogobrojni preokreti kojeg se ne bi postidjele ni serije J. J. Abramsa. Moj favorit je bilo uvođenje druge kriminalne organizacije koja sa Vampirima započinje rat narušavajući tako do tad banalni sukob Dobra i Zla: Phillipe namjerno surađuje sa kriminalcom Morenom koji pak otme Irmu Vep, hipnotizira ju i natjera da upuca Velikog Vampira.

Na kraju moram dodat još jedan dokaz Feuilladeov duhovitog genija. Zaplet šeste epizode započinje odlaskom likova u kino – PRODUCT PLACEMENT! – gdje, u jednom od kino žurnala ugledaju Velikog Vampira i Irmu (ovaj put maskiranu u – Gasp! – muškarca). No, s obzirom da tadašnje kamere nisu mogle dobro snimiti projekcije filmova, Feuillade maskira običnu pozornicu u kino ekran i postavlja na nju svoje glumce gdje se oni prave da su samo snimke iz jednog drugog filma.

BTW, tko skuži čega je Irma Vep anagram, dobije pet interneta.

(Originalno postano 27.11.2008)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.