Les Revenants (2012.)

les_revenants_0Zemlja: Francuska
Kreirao:  Fabrice Gobert
Glume: Anne Consigny, Frédéric Pierrot, Clotilde Hesme, Céline Sallette, Samir Guesmi

Jednog dana, u zabačenom mjestu u planinama mrtvi počnu ustajati iz grobova. Ne svi i ne odjednom ali malo-pomalo počinju se vraćati kućama. Mrtvi izgledaju i ponašaju se normalno no ne sjećaju se svoje smrti. Tek kad susretnu svoje ostarjele bližnje shvaćaju kako nešto nije u redu.

Horori su me naučili da živi i mrtvi ne idu skupa. Osim pokojeg duha koji samo traži pravdu, mrtvaci su uglavnom bagra koja želi osvetu, krv ili mozgove. Izgubljen u klišejima žanra, čovjek zaboravi kako je ustajanje iz mrtvih samo po sebi dramatična priča. Kakav život može imati netko tko se vratio iz mrtvih? Kako bi ga prihvatila njegova obitelj? Kako se postaviti prema besmislenoj smrti i naizgled jednako besmislenom povratku? O tome priča francuska serija Les Revenants, bazirana na istoimenom filmu iz 2004.

Radnja prati šokirane reakcije živih i mrtvih. Roditelji mrtve 15-godišnjakinje isprva skrivaju njezin povratak a potom ju predstavljaju kao svoju nećakinju. Ona sama nije presretna takvim razvojem događaja. Drugdje, žrtva se vraća svom ubojici a usamljena žena se brine za mrtvo dijete. Za to vrijeme, nivo jezera obližnje hidroelektrane misteriozno opada a radnici u njemu pronalaze na stotine mrtvih životinja. Svi ti događaji i likovi su međusobno povezani no nitko od likova to ne vidi. Neki od njih se čak nikad ni ne sretnu.

Clotilde Hesme i Pierre Perrier - Les Revenants

Radnja serije je usporena, muzika melankolična a likovi pasivni i emotivni kao da sanjaju. Čak je i mjesto u kojem se radnja zbiva pomalo nestvarno: izolirano planinama i šumom, grad je prazan, moderan i antiseptički čist. Les Revenants na trenutke postaje karikatura europskog art filma: radnja je preozbiljna, preapstraktna i na francuskom. No s obzirom da je ovo ipak serija o umiranju i boli preživjelih, to mi je bilo prikladno pa sam herojski izdržao uzdisanje svih tih krhkih, blijedih ljepotica u glumačkoj postavi.

Les Revenants ima samo šest epizoda i kraj koji će se nekima učiniti nedorečenim. Osobno sam bio puno više razočaran kada sam saznao da snimaju drugu sezonu. Za mene, serija završava prekrasnom i jezivom scenom koja sve likove ostavlja bez riječi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.