Korkusuz kaptan Swing (1971.)

Zemlja: Turska
Trajanje: 77 minuta
Režija: Tunç Basaran
Glume: Salih Güney, Gülgün Erdem, Süleyman Turan, Ali Sen

Prije tjedan ili tri se u zagrebačkom Studentskom centru održaval Crtani romani šou. Uz besplatni upad mogao sam vidjet hrpe različitih super stripova (i njihove ne tako super cijene), crtače (Bijo je tip koji crta Zagora! I zaboravio sam kako se zove!) i pogledati gratis nekolko filmova.

No, *glavni* razlog zašto sam otišao tamo je da pogledam ekranizaciju KOMANDANTA MARKA! Ne znam kak vama, ali komandant Mark je, uz Krcka, Marti Misteriju, Zagora i grupu TNT, jedan od heroja moje mladosti. Radije sam propustio pravi američki X-Men film u pravoj filmskoj dvorani nego da ne pogledam svog heroja. U turskoj ekranizaciji. Na malom ekranu. Bez titlova.

O čemu se radi?

Nemam ama baš nikakvog pojma. Al to nije spriječilo mene, prijatelja i 40ak drugih raspoloženih brijača da se zabavimo. Moj sudrug je skoro zaspao jer nije mogao podnijeti napetost Korkusuz kaptan Swing, probudila ga je horor scena u pećini kad… Al brzam.

Za onog od vas troje koji pratite moj blog a koji možda zadnjih četvrt stoljeća živi pod staklenim zvonom, komandant Mark je lik iz talijanskih stripova iz 1960ih. On je vođa Vukova s Ontarija, pobunjenika koji se krajem 18. stoljeća bore protiv opresije engleskih “crvenih mundira”. Markovi frendovi u borbi su Indijanac Žalosna Sova, Mister Bluff te cucak Flok a tu je i Markova zaručnica Betty. Ovdje iz nekog razloga imaju drugačija imena, al nije baš da ih možete fulat.

Korkusuz kaptan Swing započinje scenom Markova – u ovom filmu “Swingova” – jahanja kroz šumu dok u pozadini svira Day of Anger Riza Ortolanija. Sad, na stranu kaj je to tip muzike koji paše u Kill Bill a ne u filmu o Američkoj revoluciji, no ta stvar svira u *svakoj* sceni jahanja. A Swingova jahanja ćete se nagledat, zato kaj svaki put kad Swing putuje sa lokacije na lokaciju režiser nam s ljubavlju pokazuje da, zaista, da, Swing zbilja *jaše* kroz šumu do druge lokacije. Inače bi valjda pomislili da putuje trolejbusom il što.

Na početku Korkusuz kaptan Swing kapetan Swing (sa hajdučkom šubarom na glavi umjesto Davy Crockettovske kapice) i Mister Bjok sretnu crvene mundire sa slamom umjesto perika. Ovi se zabavljaju tak da žele ustrijelit nekog žgoljavog cucka zavezanog uz stup. No, tolko su jadni da ga nemreju pogodit sa tri metra udaljenosti. Swing i Bjok se sažale nad jadnom živinom pa nokautiraju sve mundire dobro usmjerenim kašljanjem. Zasada, film savršeno slijedi mentalitet stripa.

Swing i Bjok sa svojim novim psom dolaze u bazu Vukova s Ontarija. Ovu vidimo sam iz daljine i izgleda ko mali drveni model za stvorenja veličine miševa, što bi vrlo dobro objasnilo da zašto mundiri u stripu nikad ne nađu pobunjeničku bazu. “A ako budete zbilja dobri, možda jednog dana u šumi ugledate štrumfo… Vukove”.

Komandant Mark, Žalosna Sova, Betty i Mister Bluff

Baza vrvi rođenim Kanađanima, redom mrcinama crne kose, masnih brčina i sa četničkim šubarama na glavi. Tu je i Swingova zaručnica prsnih kapaciteta omanje mljekare te Swingov prijatelj, indijanac Bajkuš. Bit će da je to Žalosna Sova, jer odma krene cipelarit Bjokova cucka a i stalno govori stvari poput “Otoman tirkiz kašmir MANITUUU!” na što obično krene “Waaaah waaah waaaaaaah!” muzika jerbo je to smiješno. Nakon što Betty otpleše tradicionalni kanadski trbušni ples, Vukovi se odmaraju uz sočne kanadske lubenice dok se Swing kupa u jezeru uz sočne Bettyne lubenice.

“Nešto docnije na drugom mestu…” Bjok bude uhvaćen od Crvenih mundira koji žele saznati lokaciju baze Vukova. Nisam skužil dal im Bjok ispriča magičnu tajnu štrumfofa – Vukova il ne, no crveni Komundir očito pomisli da ga ovaj zajebaje (Bjokovo stalno “HOHOHOHO!” ne pomaže) jer ga za kaznu da polegnut na vrlo neudobni drveni stol. Kad Bjok ne poklekne ni pred takvim mukama, Komundir ga da strijeljat. Crveni mundiri očito ne uspiju pogodit Bjoka (ko ni cucka na početku) jer ne bude niti jedne jedine kapi krvi al tip svejedno padne na zemlju. Stari čiča dottore u crnoj kabanici potvrdi Bjokovu smrt što mundiri povjeruju. Očito da u engleskoj vojsci slama ne zamjenjuje samo perike.

Kad Swing sazna za Bjokovu smrt, tolko se razljuti  da odma mora ići jahat konja, slušat Day of Anger i tući ljude po birtijama. Nakon što ga u tučnjavi skoro uvali u blato, bijesni Bajkuš pak zaveže Bjokova cucka na prvi stup i ostavi ga jerbo “Topčider Beč rahat lokum čemer MANIT-UUU!”. Cucak pak kaže “VAU! VAU!” i to zbilja *kaže* jer je cuckovo lajanje u Korkusuz kaptan Swing sinhronizirao čovjek, valjda zato da ga turski cucki mogu razumijet.

“Za vreme, na drugom mestu…” netko ko izgleda ko Mister Bjok hoda po selu usred noci i oslobodi Bjokova cucka. Mislio sam prvo da je netko možda fulao redoslijed scena u Korkusuz kaptan Swing jer kod ovakvim me produkcija to ne bi iznenadilo. No, te večeri, dok se Bajkuš i Swing skrivaju pred nevremenom u pećini, odjednom se pred ulazom spilje pojavi Mister Bjok! Sablasni dojam ukazanja ove aveti malo je narušen time što noćni pljusak simuliraju dva obješena šlaufa.

Onda se odjednom od nikud pojave pirati (ima tip sa povezom preko oka i drugi koji ima kuku umjesto ruke) a Swingova zaručnica se pak maskira u Indijanku sa velkim parom… očiju. Crveni Komundir i njegovi mundiri trčkaraju po šumi pokušavajući naći selo štrumf… Vukova. Bit će da nije moj prijatelj jedini koji je zaspao od uzbuđenja na ovom djelu filma jer nastojim ne povjerovat da su ove scene zbilja bile u filmu. Sjećam se samo da tu opet uslijedi Day of Anger i puno jahanja po šumi.

Onda netko opet bude zarobljen a Swing ga ide spasiti. On i Bajkuš posjete starog dottorea koji zapravo radi za pobunjenike lukavo lažirajući smrti osuđenika. Doktore, precjenjuju vašu vrijednost. Kako god bilo, Swing ljukavo posudi od starog dottorea njegovu crnu kabanicu i, iako je samo 30 godina mlađi i 30 cm viši, uspije prevariti mundire da ga puste u zarobljenikovu čeliju.

Uslijedi hrabri bijeg Swinga i… Nekog pri čemu njih dvoje veselo prebiju čitav zatvorski garnizon crvenih mundira. Tu negdje sretnu i mistera Bjoka. Potez filma mi je bio kad se Swing i Bjok zagrle, obojica jedan drugome iza leđa ugledaju po pet mundira, naglo se izmaknu na stranu i puste da se mundiri međusobno sudare i popadaju na pod ko kegle. Takve pajace ko što su crveni mundiri ne da se ne smije puštat u vojsku nego im treba zabranit korištenje WC papira jer bi si mogli zabunom odsjeći glave.

Na koncu se Bjok, Swing, Bajkuš i cucak zabarikadiraju u dottoreovoj kući koju okruži Crveni Komundir sa svojim trupama. I tko zna kakve bi grozne prizore ponižavanja crvenih mundira morali gledati da se baš u taj čas ne pojavi Swingova zaručnica i Vukovi koji milosrdno poubijaju sve Engleze. Uslijedi veseli kraj u kojem se opet jedu sočne kanadske lubenice dok Bjokov cucak po zadnji put zariba Bajkuša. “Waaaah waaah waaaaaaah!”

Naravnoučenije

Istambul čilim Anakara Ataturk MANIT-UUU!

(Originalno postano 11.12.2004.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.