Knights of Badassdom (2013.)

Knights-of-Badassdom-PosterZemlja: SAD
Trajanje: 85 minuta
Režija: Joe Lynch
Glume: Ryan Kwanten, Steve Zahn, Summer Glau, Margarita Levieva, Jimmi Simpson, Peter Dinklage, Danny Pudi

Prije koje tri i pol godine su krenule prve najave za ovu horor-komediju o larperima koji se sukobe sa stvarnim demonom. Internet-ljude je razveselilo što u filmu glume Peter Dinklage (Game of Thrones!), Summer Glau (Firefly!), Danny Pudi (Community!) i Ryan Kwanten (True Blood!). Film je potom misteriozno nestao sve do početka prošle godine kada je tiho pušten u kina usred zimskog mrtvila. Redatelj Joe Lynch je glasno kritizirao studio tvrdeći da su mu izmijenili film ali upitno je koliko bi njegova verzija bila bolja s obzirom da mu je to bio prvi dugometražni film.

Razlog zašto me Knights of Badassdom zainteresirao je što se vrti oko larpa – hobija za koji sam dugo mislio da je samo za štrebere među štreberima dok me prijatelji nisu odvukli na jedno okupljanje. Kroz tri godine tu-i-tamovitog larpanja sam vidio kako je to aktivnost gdje se geekovi mogu u miru družit sa pripadnicima svog plemena i usput vježbaju kreativnost izradom vlastitih rekvizita. Mrzim kliše kako je ovo samo još jedna aktivnost za gubitnike koji bježe od života.

No iskreno? Točno takve zlobe fali ovom filmu.

Summer Glau i Ryan Kwanten - Knights of Badassdom
Za svakog ponešto: Summer Glau i Ryan Kwanten u Knights of Badassdom

Za komediju o ljudima koji u čudnim kostimima divljaju šumom, Knights of Badassdom je razočaravajuće bezub. Dobre horor-komedije se baziraju na manje-više karikiranim likovima i Looney Tunes umiranju. Knights of Badassdom nije dovoljno mračan za tako što. Ako su likovi filma tako simpatični, zašto su njihove smrti prikazane kao vic? Ako su pak kreteni koji zaslužuju smrt, zašto su prikazani kao dobroćudni heroji? Ton filma je nenamjerno zbunjujuć. U jednoj sceni junaci oplakuju friško zaklanog prijatelja. U sljedećoj flertuju.

Pretpostavljam da bi trebao biti sretan što larp ovdje nije prikazan kao aktivnost psihički labilnih ljudi koja je korak od romana Gospodar muha. No to bi barem izazvalo nekakvu reakciju. Pisao sam već kako je najteže gledati loše komedije. Loši horori, trileri ili SF filmovi se silno trude biti ozbiljni i baš zato su smiješni. Knights of Badassdom je loša komedija koja samo stoji na ekranu poput wallpapera.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.