Jack Frost (1997.)

jack-frost-movie-poster-1998-1020204050Zemlja: SAD
Trajanje: 90 minuta
Režija: Michael Cooney
Glume: Christopher Allport, Stephen Mendel, F. William Parker, Rob LaBelle, Shannon Elizabeth

Dobrodošli u mini-ciklus božićnog trasha na Matineji! U sljedećim ću tjednima nastojati preživjeti nekoliko toksičnih božićnih filmova i izvijestiti vas o rezultatima. Kraj 2014. ću pozdraviti osvrtom na zabavne i zanimljive stvari koje sam pogledao ove godine. Krenimo!

Naslovni lik filma Jack Frost iz 1997. je masovni ubojica kojeg u prometnoj nezgodi poškropi deoksiribonukleinska kiselina. U 5-sekundnoj orgiji ranog CGI-a Jack se stopi sa snijegom i potom krene ubijati nedužne stanovnike malog mjesta maskiran u snjegovića. Jedini problem te briljantne kamuflaže je što u filmu nisu imali para za umjetni snijeg zbog čega božićni blagdani izgledaju kao Uskrs u Zagrebu.

Iz najave mi se učinilo da bi Jack Frost mogao biti simpatična horor komedija – mračnija verzija Gremlina recimo. Međutim ili sam ja prestar ili se Jack Frost puno previše trudi biti smiješan. Kao što je Roger Ebert lijepo objasnio: čovjek sa glupim šeširom nije ni približno smiješan kao čovjek sa istim šeširom koji nastoji ostati ozbiljan.

Jack Frost krade odasvud: osim Gremlina ima tu i vickastih one-linera iz kasnih slashera i karikiranih malomišćana iz Twin Peaksa. Dvije godine prije nego što ju je American Pie pretvorio u Muzu masturbacije, Shannon Elizabeth glumi žrtvu koju snjegović nasmrt siluje. Nadam se da je snimateljskoj ekipi taj dan bilo bar malo neugodno.

Postoji i drugi Jack Frost snimljen 1998. Taj je obiteljska komedija o preminulom ocu Michaelu Keatonu koji se vrati iz mrtvih kao snjegović jer da će to nekako utješiti njegovu obitelj. Točno si mogu zamisliti zbunjene roditelje kako krajem devedesetih u videotekama posuđuju krivog Jack Frost-a na veselje svoje djece.

Jackovi Frostovi
Jedan je voljeni otac. Drugi je psihopatsko čudovište. Birajte pažljivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.