It Follows (2014.)

Maika Monroe It FollowsZemlja: SAD
Trajanje: 100 minuta
Režija: David Robert Mitchell
Glume: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Lili Sepe, Daniel Zovatto, Jake Weary, Olivia Luccardi

It Follows se ne zbiva u našem svijetu. Radnja je smještena u neko neodređeno vrijeme između ranih osamdesetih i današnjeg dana. Kompjutera nema. Klinci po cijele dane gledaju crno-bijeli SF na ogromnim televizorima. Muzika u filmu je elektronska a kadrovi su dugi i spori. Znam da kopiram samog sebe ali It Follows zaista vuče na izgubljeni klasik Johna Carpentera.

Premisa ovog horora je jednostavna i jeziva poput urbane legende. Postoji ta čudovišna stvar koja hoda za ljudima bez sna i prestanka. Vide ju samo njezine žrtve. Kad ih jednom stigne, ubije ih. Jedini način da je se riješe jest da ju seksom prenesu na sljedeću osobu. Ako ta nova žrtva bude ubijena, stvar se vraća prethodnoj žrtvi. Jay (Maika Monroe) je najnovija nesretna dobitnica kletve. Njezina reakcija je šok a potom rastuća paranoja dok pokušava preživjeti uz pomoć svojih prijatelja.

Maika Monroe - It Follows
Maika Monroe se suočava sa natprirodnom kletvom u hororu It Follows.

Gledajući It Follows Davida Roberta Mitchella, oduševili su me njegov usporeni tempo, hipnotička muzika i jeza koja polako ali neumoljivo raste. Vrlo brzo sam krenuo nervozno proučavati pozadinu svakog kadra tražeći čudovište – jedinu osobu koja hoda. Ravno. Prema. Kameri. Nedorečenost čitave priče samo je doprinijela nerealnoj atmosferi. Odakle čudovište dolazi? Da li ga je moguće ubiti? Što se desilo drugim žrtvama?

Čak i tako priznajem da atmosfera i stil mogu nositi film samo do određene mjere. It Follows se pred kraj počinje polako raspadati dok se ja sve glasnije pitam gdje su nestali roditelji i policija koje vidimo na početku filma. Ovisno o vašem ukusu i strpljenju, It Follows će vam biti ili jeziva noćna mora ili dosadan i nelogičan film. Osobno se držim prvog dojma.

2 thoughts on “It Follows (2014.)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.