House of the Dead (2003.)

house of the dead poster zombies uwe boll

Zemlja: Kanada, Njemačka, SAD
Trajanje: 116 minuta
Režija: Uwe Boll
Glume: Jonathan Cherry, Tyron Leitso, Clint Howard, Ona Grauer, Jürgen Prochnow

Nedugo sam pročital komentar da kompjuterske igre i filmovi nejdu skupa. S jedne strane, igre rađene prema popularnim filmovima redovito budu popljuvane od strane igrača. S druge strane, ekranizacije igara uglavnom ispadnu grozne.

Osobno, od ekranizacija igara sam gledal jedino prvi Mortal Kombat te prvi i drugi Resident Evil. Igre rađene prema filmovima, pak, nikad nisam igral no pretpostavljam da i to nekaj govori.

Zbog toga sam imal niska očekivanja od House of the Dead, ekranizacije neke stare pucačine. Film je režiro Uwe Boll, Švabo čije ime ja volim pisati ko “Üwë Böll”. Još uvijek nisam siguran dal da budem zahvalan za preporuku kolege sa foruma il ne, jer film ne da je tolko loš da je dobar, nego, riječima ženske iz filma Ghostworld, probija dobro i vraća se natrag u loše. Nakon sat vremena gledanja HotD-a  sam odustao od gledanja, popil nekaj za glavu i otišel spavat. S obzirom na moju perverznu opsesiju lošim filmovima.

O čem se radi?

Prvih 15 minuta HotD-a ima dva para golih sisa i jednu scenu povraćanja. Ambiciozno! Radnja se vrti oko grupice zlatne mladeži koji putuju na “najveći rave – party godine” koji se održava na nekom sumornom otoku kod Aljaske. Nakon što zakasne, mladež se ukrca na ribarsku barku kapetana kojeg je scenarist vrckasto nazvao Kirk. Kapetan… Kirk! Kapetan KIRK! HAHAHAHAHAH-… Mda.

U suptilnoj sceni kojom se publiku priprema na horor šokove, Puniša Mali, pomoćnik barbe Kirka, pristupi mladeži:
Puniša: “Ja nikad ne bih išo na taj otok! To je ukleti otok! Taj otok se zove….” (dramatična pauza)”…LAS ISLA DE LOS MUERTOS!”

TA DA DAAAAAAAAAM!

(tišina; likovi ga blijedo gledaju)

Puniša: “Što na engleskom znači…” (dramatična pauza) “… OTOK MRTVIH!”

TA DA DAAAAAAAAAM!

Naravno, niko ga ne shvati ozbiljno. Mislim, ne bi ni ja, a ja znam o čem je film!

I tak zlatna mladež doplovi na “najveći rave party godine”, koji se sastoji od jedne bine i četiri šatora. Putem prođu kraj malene jezive kućice u kojoj na početku filma strada jedna od dvije ženske koje u filmu pokažu sise. Iako na “partyu” svira tekno muzika, nigdje nema nikog, dva od četiri šatora su srušena a zgodna junakinja pronađe krvavu majicu. Sve ovo ju navede da veli drugu najlukaviju rečenicu filma:

Junakinju: “Mislim da se ovdje nešto dogodilo.”

Što pak navede glupu plavušu da izvali NAJlukaviju rečenicu filma:

Glupa plavuša:”Kaj briješ bez veze! Ajmo tulumarit! Toooo!”

Mladež se povede za glupom plavušom i krene tulumarit na “rave – partyu godine” bez ŽIVE DUŠE. Naravno, nije nikakvo iznenađenje da uskoro nakon toga napadnu zombiji.

Dobar dio zlatne mladeži pogine a zombiji doplivaju (!) do ribarske barke, poklopaju Punišu Malog i zaposjednu brod. Zombi pirati! Barba Kirk se pridruži preživjeloj zlatnoj mladeži i uslijedi napad zombara koji bljuju kiselinu (!!). Jedna od ženski pogleda tri zombija na barbinoj barci sparkiranoj niti 15 metara od njih i kaže: “Nema šanse da zauzmemo barku. Nek hajmo mi radije kroz šumu punu zombija i preko livade pune zombija do one male jezive kućice di sigurno nema zombija. Tam ćemo se utvrdit i nećemo radit ništa sve dok nas neko slučajno jedan dan ne nađe i spasi.”

Na to pak barba Kirk odjednom prizna da se on zapravo bavi švercom oružja i baš u ovom grmu ima golemi sanduk sa mitraljezima i bombama. S obzirom da se radnja događa negdje oko Seattlea, bit će da barba šverca oružje Kanađanima. Također, oružje je MAGIČNO jer sva mladež, čim ih primi u ruku, odjednom zna i pucat i kung- fu i sve dok su pol filma ginuli ko muhe.

Ona Grauer i David Palffy - House of the Dead
Zgodna junakinja i nezgodni zombi

I sad uslijedi jedna od najzamornijih akcijskih scena ikad, skoro pa dosadnija od 15-minutnog šaketanja Johnnya Nade i njegova frenda u They Live. Prvo vidite lika koji hoda ravnom linijom preko 100 m livade i puca u zombije. Onda kamera kruži oko njega ko u Matrixu. Onda vidite drugog lika koji hoda u ravnoj liniji i puca. Pa njega okruži Matrix kamera. Pa trećeg. Pa četvrtog. Pa petog. I to traje! I *traje*! I TRAJE! Nakon 20ak minuta Matrix – hodanja u ravnoj liniji; nakon pokolja kazilion zombija; nakon kaj ih se pojavi još mirijada, dakle nakon svega tog, jedan od preživjelih likova konačno dođe do kolibe, primi kvaku, zastane i kaže:

“Oh, čini se da su vrata zaključana.”

Na što ja, izdosađen i isrcpljen, krenem urlat od smijeha. Ne znam dal je to bilo zamišljeno kao duhovita scena al meni je bilo. Naravno, u ulasku kroz prozor strada još par likova. Preživjeli pak otkriju da se unutar kolibe (koja je iznutra primjetno veća nego izvana) nalazi TAJNI LABORATORIJ! Naime, neki ludi srednjovjekovni španjolski monah je otkrio tajnu vječnog života i od tad ovdje izrađuje zombare. A ja pomislio da film ne može biti gluplji…

Uslijedi još par fajtova sa zombarima dok zli monah odere kožu sa lica jednog od mladeži i stavi ju na sebe ko masku. No, zgodna junakinja prozre njegovu klopku i pobjedi ga u borbi mačevima (!!!). Uslijedi i nekakva explozija (jer kakav je to film bez explozije?) i tip i zgodna junakinja bježe u slow – motionu i oboje viču “NOOoooOOOoouuu!!” i dođu po njih vladini agenti i – Yay! – film je konačno gotov.

AH! I još jedna stvar: da bi film zgledal još debilnije, Üwë Böll na nasumičnim mjestima u film ubacuje scene iz pucačine po kojoj je ovaj napravljen. Ne CGI animacije, ne specijalne efekte, ne stop – motion animirana čudovišta, nego prave scene iz neke pretpotopne pucačine. Mislim da bi jedini način da još više upropasti bilo koju iole impresivniju akcijsku ili horor scenu bio taj da mi ubaci scene iz Super Maria.

Naravnoučenije

Ak ikad odem na ukleti otok na rave party na kojem nema nikoga, zaslužujem sve što mi se desi.

(Originalno postano 27.03.2005.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.