Ghostbusters (2016.)

Poster - Ghostbusters (2016)Zemlja: SAD
Trajanje: 116 minuta
Režija: Paul Feig
Glume: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Charles Dance, Chris Hemsworth

Ghostbusters remake je film koji se može opisati onim što mu nedostaje: karakterizacija likova, zanimljiva priča, dobar negativac i zadivljujući spektakl. Umjesto toga, imamo simpatične ali očito improvizirane štoseve i florescentne CGI duhove iz kompjuterskih igara.

Redatelj, scenarist i producent Paul Feig je krenuo sa jako dobrim stvarima. Njegova serija Freaks & Geeks je simpatična, duhovita i iznimno ljudska priča o tinejdžerima u američkoj srednjoj školi ranih 1980ih. Feigove komedije poput The Heat, Spy i Bridesmaids su ugodno zabavni filmovi u kojima je radnja manje bitna od improvizacije komičarki koje se u njima pojavljuju.

Režirajući novu verziju jedne od najpopularnijih komedija 1980ih, Feig se našao u nemogućoj misiji.  S jedne strane, njegov je remake morao sadržavati sve one elemente koji su originalni film učinili takvim klasikom. S druge strane, Feigovovi su istjerivaći duhova morali  biti dovoljno drugačiji da se gledatelji ne osjećaju kao da im studio prodaje već pogledani film (iako se ovdje radi točno o tome). Kao i toliko drugi filmaši prije njega, Feig ne uspijeva pa smo tako dobili film koji em je dosadan i predvidljiv, em nas neprekidno podsjeća na daleko zabavniji izvornik.

Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kristen Wiig i Kate McKinnon - Ghostbusters (2016)
Leslie Jones, Melissa McCarthy, Kristen Wiig i Kate McKinnon

Jedini dio filma koji ugodno iznenađuje je improvizirani humor između glavnih glumica Leslie Jones, Melisse McCarthy, Kate McKinnon i Kristen Wiig. Chris Hemsworth se također dobro snašao u neozbiljnoj ulozi što, u kombinaciji sa nedavnim kratkim filmom o Thoru, potvrđuje kako nam kronično nedostaje dobra Marvel komedija o banalnoj svakodnevnici superjunaka. Sve skupa, Ghostbusters se za moj ukus previše trapavo trudi svidjeti se publici a sve u nadi da ćemo zaboraviti cinični manjak kreativnosti iza ovakvih projekata.

Ghostbusters Paula Feiga najvjerojatnije čeka sudbina svih ostalih neslavnih reboot/remakeova koje smo istrpjeli zadnjih godina. Kao i novi RoboCop, Total Recall, Independence Day ili Terminator: Genisys, Ghostbusters je film kojih se za pet godina nitko neće sjećati. Ako išta, zapamtit će ga neslavnom bljuvanju žući kojim je kojekakva internet gamad napala žensku postavu filma, pretvarajući se pritom kako se tobože bune protiv same ideje remakea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.