Filmske trash preporuke

Ovo je jedna od lista koju sam složio za SF portal Eydis

Hobiji su sve one krasne male aktivnosti koje nam pomažu da svakodnevno ne pošandrcamo. Netko održava svoj vrt, netko igra kompjuterske igre a netko gradi brodove u boci. Moj hobi su filmovi – posebno oni loši. Kroz zadnjih sam desetak godina imao priliku otkriti i opisati mnoge klasike filmskog žanra. Želio bih danas predstaviti neke od njih svima vama koji cijenite schadenfreude iskustvo gledanja trash filmova.

Ro-Man u akciji
Ro-Man u akciji

Robot Monster (1953.) – Kad se priča o najgorim filmovima ikad, ljudi vole zazivati Plan 9 From Outer Space Ed Wooda. Tražite li sličnu kombinaciju niskog talenta i visokih ambicija, Robot Monster je film za vas. Epska je to priča o sumraku čovječanstva snimljena sa desetak glumaca za četiri dana. Zgroženi krvoločnošću ljudske vrste, stanovnici planeta Ro-Man pošalju Ro-Mana da napravi zemljocid kalcinatorskom zrakom. Iako od čitavog svijeta preživi jedna jedina obitelj, Ro-Manov šef mu ne da kući dok ne ubije i njih. Toliko o krvoločnosti.

Vanzemaljca glumi čovjek u kostimu gorile sa ronilačkim šljemom na glavi. Zraku smrti glumi mašina za balončiće od sapunice. U knjizi Danse Macabre Stephen King se prisjeća kako je napušen skoro umro od smijeha gledajući ovaj film. Stoga se javno ograđujem od miješanja opijata i filma Robot Monster.

Caroline Munro i drugi intelektualni užici space opere Starcrash

Starcrash (1978.) – kako dočarati predivno ludilo ovog SF filma? Starcrash je niskobudžetni zrcalni odraz Star Wars u kojem se dobro Galaktičko carstvo bori protiv zlih pobunjenika uz pomoć seksi krijumčarke (zanosna Caroline Munro) i zanosnog svemirskog princa (seksi David Hasselhoff). Svemirski brodovi su igračke a zvijezde šarene božićne žaruljice. Hitchcock je rekao kako je film dobar koliko i glavni negativac u njemu. Zlikovac u Starcrash je grof Zarth Arn koji izgleda poput sotone u talijanskoj operi i caruje iz metalne svemirske kandže.

Većina loših filmova je monotona i predvidljiva. Starcrash je toliko poremećeno inventivan da ni u jednom trenutku ne postaje dosadan. Amazonke, teksaški roboti, titanske robot-žene – Starcrash vam nudi ne samo ono što želite već i ono za što niste ni slutili da vam treba.

Ein Volk! Ein Reich! Ein Kepec!
Ein Volk! Ein Reich! Ein Kepec!

Elves (1989.) – Elves je horor bajka o božićnom vilenjaku koji ubija stanovnike malog mjesta. Vilenjak je rezultat nacističkih eksperimenata a iz šumskog ga tla prizove vještičji ritual grupe tinejdžerki. Jedna od njih je nastala incestom. Proročanstvo kaže kako će ona roditi Antikrista. Jesam li spomenuo da u filmu glumi Grizli Adams?

Ako vam nije jasno o čemu pišem, znate kako mi je bilo dok sam gledao ovaj film. Ako je Elves horor, nije strašan. Ako je pak zamišljen kao komedija, nije duhovit ili barem ne na način kako su njegovi autori zamislili. Kako bilo, ako vam zatreba prigodna božićna zabava, ne možete promašiti sa nacistima, masovnim ubojstvima i incestom.

Goblini (ne trolovi!) u filmu Troll 2
Goblini (ne trolovi!) u filmu Troll 2

Troll 2 (1990.) – Niti je ovaj horor nastavak ičeg niti ima ikakve veze sa trolovima, osim ako ga ne gledate sa mnom. Nakon što se dobrostojeća gradska obitelj odluči na odmor u zabačenom selu Nilbogu, duh mrtvog djeda (ne pitajte) upozori najmlađeg člana obitelji da se čuva goblina-vegetarijanaca. “Zašto je to strašno?” pitate se. Zato jer male sotone žrtvama podvaljuju hranu koja ih pretvori u biljnu kašu koju ovi onda posrču!

Gluma i kostimi su grozni ali scene poput erotičnog zavođenja kukuruzom nećete tako brzo zaboraviti. Ako vam se Troll 2 svidi, zanimat će vas da je glavni glumac dvadesetak godina kasnije režirao zabavni dokumentarac Best Worst Movie o snimanju filma Troll 2 i njegovoj popularnosti među ljubiteljima loših filmova.

Neodoljivi magnetizam Tommy Wiseaua u filmu The Room
Neodoljivi magnetizam Tommy Wiseaua u filmu The Room

The Room (2003.) – Iako tehnički ne spada pod filmsku fantastiku, The Room je dovoljno fantastičan da ga svejedno uključujem na ovu listu. U ovoj ljubavnoj drami nitko ne zna glumiti, likovi i radnja se proizvoljno pojavljuju i nestaju a dijalozi zvuče kao da ih internet robot prevodio kroz jedno četiri jezika. Gledajući The Room shvatit ćete kako svemirci vide život na Zemlji.

Centar ove filmske katastrofe je Tommy Wiseau – redatelj, scenarist, producent i glavni glumac. Tommya je nemoguće opisati. On je čudesno biće neodređenog naglaska, nacije i vrste. On baš i ne razumije kako funkcioniraju filmovi, ljudska bića ili išta drugo ali ga to nije spriječilo u snimanju svoje iščašene vizije. The Room prelazi okvire žanra, razuma i stvarnosti. Sada je, poput kakvog gnjusnog parazita, postao dio i vaše svijesti. Ne možete ga se riješiti ali zašto bi to i htjeli?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.