Eliminators (1986.)

Zemlja: SAD
Trajanje: 96 minuta
Režija: Peter Manoogian
Glume: Andrew Prine, Denise Crosby, Patrick Reynolds,  Conan Lee, Roy Dotrice

Eliminators je možda najbolji najgori film koji sam gledao ove godine. Sve ovo što slijedi je opis filma bez karikiranja i ikakvog pretjerivanja s moje strane.  Film počinje sa ludim znanstvenikom Abbotom Reevesom (Roy Dotrice) – koji je pomoću japanskog znanstvenika, doktora Takade (Tad Horino), sagradio VREMENSKI STROJ. Ko da mu to nije dosta, od tijela nepoznatog poginulog pilota malog aviona sagradio je polučovjeka-polumašinu: MENDROIDA. Ne, ne kiborga, nego MENDROIDA. To je nekaj totalno drugačije i puno više kul od nekakvog tu glupog tzv. “kiborga”.

Nakon posljednje misije u kojoj je Mendroid ubijao rimske legionare laserom, Reeves želi ga želi bacit u reciklažu ali mu Dr. Tanaka, kojem se usprkos svoj genijalnosti tek sad upalila lampica da radi za poremećenog megalomana, pomogne da pobjegne. Mendroid pobjegne iz baze na bizarnom by – gusjeničarskom podvozju koje koristi umjesto nogu a Dr. Tanaka pogiba uz riječi “Pođi… u… grad… Nađi… pukovnika… Huntera…” Must… talk… like… this.

Mendroid se maskira u običnog tipa i to tak da si navuče šatorsku ceradu ko pončo i stavi naci kaubojski šešir na glavu. For added bonus, tip ni ne pokuša sakrit svjetleče crveno borgovsko oko, tak da na koncu izgleda ko semafor koji želi glumit u filmu Sergia Leonea. Maskiran ko ljukava ljisica, Mendroid dođe u grad i iskoristi smiješno obojani ZELENI GAS da uspava noćnog čuvara.

U laboratoriju saznajemo da je pukovnik Hunter zapravo pukovnica TASHA YAR a tu je i njen komični predah ROBOT Spot, koji izgleda ko mlinac za kavu, sam kaj mlinac ne leti i actually je *simpatičan* a ne iritantan ko ovo malo kopile koje cijuče ko r2d2 iz Star Warsa. Nakon što Tasha upita da što taj semafor maskiran ko kauboj radi u njenoj kancelariji, Mendroid objasni svoj problem i zamoli ju da mu pomogne.

Njih dvoje odu u Meksiko u kojem žive isključivo HILLBILLYI koji – prema riječima jednog od likova – tu traže astečko zlato. Tasha Yar uđe u sumnjivu birtiju i zatraži od prisutnih pomoć najjačeg vodiča među njima. Prisutni odgovore BARSKOM TUČNJAVOM. Tu se sad javlja i naš treći heroj, neustrašivi RIJEČNI PIRAT.

Njih troje putuju po rijeci gliserom i bježe, što od Butch lezbijke i njenog pederolikog muža (Aaah, zamjena spolova: klasični element komedije!), što od silovite armije Abbota Reevesa (koja se sastoji od slovom i brojkom dvojice (2) redneckova naoružanih pumpericama). Nakon šta Mendroid minijaturnim torpedom potopi hillbillyske glisere (Što će mu to? Za ubijanje tih silnih rimskih legionara u gliserima?), bude nekakava blesava isprika od radnje u kojoj oni nalaze avion Mendroida koji je savršeno iščuvan iako je pao u močvaru prije jedno pet hiljada godina. Tasha se pri tom skoro utopi, vidimo joj bradavice a mendroid i Riječni Pirat ju spase. Pri tome nađu i obiteljsku sliku Mendroida i obitelji iz dana kada je bio živ što je ključni trag do njegovog starog identiteta. No, ta slika se više nikad ne spomene u radnji pa to onda nije ni bitno.

Mendroid i Spot se brzo skompaju i ufuraju u život riječnog pirata: jednooki kiborg tako hoda naokolo sa malim kopilem od cijukavog robota na lijevom ramenu. No, onda obojica padnu u vodu i potonu na dno rijeke ko kamen. That’s a shame.

S ovom scenom ujedno završava normalni i kvalitetni dio filma. Upozoreni ste.

Nažalost, ni Mendroid niti Spot zapravo nisu mrtvi (God dammit!) jer voda zapravo uopće ne smeta elektronici. Oni izađu iz vode i tamo sretnu NINDŽU. Nindža je sin pokojnog dr. Tanake koji želi osvetiti očevu smrt. “Za to vreme, na drugom mestu” Tasha Yar sjedeći u pokvarenom gliseru prigovara Riječnom Piratu da zakaj ih *on* stalno uvaljuje u govna dok ovaj, do pojasa u vodi, sam vuče čitav taj gliser. Ima nešto duboko simboličko u toj sceni ali ne stignem razmišljat o tome jer njih dvoje u tom trenu ulovi PLEME NEANDERTALACA. O – o! Pizdarije!

Neandertalci se vrlo ozbiljno počnu rukovati sa guzicama Tashe i Pirata i tko zna djeco kako bi izgledala iduća scena da u taj čas nindža katanom ne pobije sve njih. Nitko pri tom ni ne pokuša objasnit da koji kua praljudi rade u Loiusi… Meksiku. Navečer se pak Spot vrati sa izviđanja i počne bjesomučno pucati po logoru malim laserima. Nindža ga na to rascopa katanom (Haw haw! Eto ti kopile malo pijukavo!) na što iz robota izađe velka bestjelesna prozirna glava Abbotta Reevesa i kaže im da se ne približavaju njegovom posjedu jer je reprogramiranje letećeg mlinca za kavu samo dio asortimana njegovih moći.

Patrick Reynolds kao Mandroid - Eliminators

Likovi zanemare prijetnju jer hej, njihov najbolji vojnik je jebeni *nindža* dok Reeves fakat vjeruje da se trailer trashom mogu lovit odbjegli vojnici – kiborzi. Nakon što mu se uvuku na imanje, party skuži da Reeves ima plan vratit se vremenskim strojem u Rimsko carstvo i postat carem! Oh, ne! No, nakon što ulete u glavno dvorište, Reeves naredi dvojici rednecksa da IONSKIM DESTABILIZATOROM ubiju heroje. Sad, ne znam kak vi, al ja mislim da je velka greška ljudima sa bendžom i južnjačkim naglaskom davati u ruke nekaj kaj se zove “ionski destabilizator”. Reeves mora da je fakat očajan kad zapošljava takvu rulju. Valjda je spiskao sve pare na mendroida, pokemon karte i vremenski stroj.

Moje sumnje se i potvrde kada nindža začepi cijev ionskog destabilizatora (cijev?) šurikenom kaj retardirani rednecksi ni ne skuže pa ovaj eksplodira ko pištolji kad im Duško Dugouško stavi pluteni čep u cijev. S obzirom da ostali Reevesovi stromtrooperi nisu tak kvalitetni ko ova dvojica, normalno se svi razbježe. No, na to se začu uzvik “PREPARE TO MEET YOUR MAKER!” i pomlađeni Abott Reeves izliječe kroz vrata u *svom* kiborg odijelu. I on je sada mendroid!!!!111

O-o! Pizdarije!

Reeves uhvati heroje u nekakvo polje energije, teško rani mendroida i ode pokrenut vremenski stroj. Mendroid žrtvuje svoj život da uzemlji polje sile, a ostali junaci krenu zaustavit Reevesa. No, on već putuje kroz vrijeme! Zakasnili smo! “Što ćemo sad?” reče Riječni Pirat ojađeno i lupi šakom po tastaturi. Na to, kompletni vremenski stroj eksplodira.

(Glupinickname čeka dok čitatelji izvale sve moguće izlizane šale na račun korištenja Windowsa.)

Vremenski stroj se naglo ubrza i odbaci Reevesa u pleistocen gdje ovaj, kad shvati di je, padne na koljena i zadere se ” ‘aaaaaaaaaaaaaaahnnn!!!!!” “Pa,” – zaključuje radnju Tasha Yar – “Abbott Reeves je sada car *ničega*!” Također, na odjavnoj špici vidimo da se glumac koji glumi nindžu zove Conan Lee.

Naravnoučenije

Čovjek bi rekao da će film koji sadrži vremenski stroj, mendroida, zeleni gas, Tashu Yar, robota koji se zove Spot, hillbillye, barsku tučnjavu, riječnog pirata, nindžu, neandertalce, ionski destabilizator i rečenicu “Prepare to meet your maker!” biti hit ljeta, ali pretpostavka je majka svih zajeba.

Kad odrastem, postat ću nindža i zvat ću se Konan Lee.

(Originalno postano 29.10.2004.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.