Edge of Tomorrow (2014.)

Poster Edge of tomorrow Emily Blunt Tom CruiseZemlja: SAD
Trajanje: 113 minuta
Režija: Doug Liman
Glume: Tom Cruise, Emily Blunt, Bill Paxton, Brendan Gleeson

Dok smo čekali početak ovog filma, prijatelj i ja smo raspravljali o varanju u staroj kompjuterskoj igri Baldur’s Gate. Bez brige, ovo ima veze sa recenzijom. Igra je pored standardnog sejvanja nudila i mogućnost sejvanja lika skupa sa svom njegovom opremom. U uvodnoj misiji vašem bi liku posudili magični štit kao pomoć u ubijanju štakora ali bi vam ga uzeli natrag nakon završetka misije. Ako bi neposredno prije toga sejvali lika i započeli novu igru s njim, on bi od početka imao taj štit koji bi sad mogli prodati. Potom bi uzeli novi magični štit, sejvali tog lika, započeli novu igru s njim, prodali drugi štit i tako dalje i tako dalje. Potrošio sam znojno ljetno popodne na beskonačno prolaženje istih pola sata igre. Predvečer je moj paladin bio bogatiji za tisuće pikseliziranih zlatnika ali mi se više nije igralo Baldur’s Gate.

U Edge of Tomorrow, Zemlju u bliskoj budućnosti napadne roj mravolikih vanzemaljaca od kojeg nas brane vojnici u nezgrapnim mehaničkim oklopima sa ogromnim mitraljezima. Navodno da planiraju ekranizaciju StarCraft igre ali ona mi nakon ovog filma ne treba jer sam dobio svoje svemirske marince i Zerg-hordu i sretan sam s njima, falalepa.

U filmu, Tom Cruise glumi ljigavog glasnogovornika oružanih snaga. Mudra odluka autora jer čini se da dosta ljudi iz nekog razloga ne vole Toma. Predstavivši ga na početku kao karikaturu samog sebe, film si ostavlja prostora da ga humanizira tijekom radnje.

Tomov kukavičluk bude kažnjen slanjem na prvu liniju fronte gdje u epskoj bitci zemaljska vojska bude pobijena. A onda se naš protagonist – tu ga još ne možemo zvati junakom – probudi dan prije invazije. On zna što će se desiti ali ne kako to spriječiti. Isprva samo pokušava preživjeti najgori vojni poraz u povijesti što, na Tomovu nesreću, rezultira stalnim umiranjem: prva smrt je grozna, petnaesta je apsurdna, trideseta je neugodna i bolna rutina. Edge of Tomorrow postaje crna komedija: Groundhog Day sa vanzemaljcima i eksplozijama. Originalni naslov stripa po kojem je film rađen je All You Need is Kill. Osim što zvuči puno bolje od Edge of Tomorrow, ovaj naslov odražava mračni humor priče.

Tomov nemilosrdni mentor postaje ratnica koja je i sama nekoć posjedovala istu sposobnost zbog koje je postala sve ono što Tomov lik tek treba postati.  Kroz okrutan trening on postaje prekaljeni ratnik koji polako prodire u neprijateljski teritorij kako bi uništio inteligenciju koja upravlja vanzemaljskim rojem.

Emily Blunt Edge of Tomorrow

Sa svakim novim ponavljanjem interakcija sa ljudima sve više gubi smisao. Bitke više nisu opasnost već izluđujuća frustracija kroz koju se sada dehumanizirani vojnik probija svjestan da će, ako igdje pogriješi, morati ispočetka proživljavati cijeli dan. Tom Cruise u ovom filmu zapravo ne glumi akcijskog junaka: on je igrač koji, iz kojeg god razloga, u znojno ljetno popodne prolazi jedan te isti nivo igre opet i opet i opet. Njegov trijumf nije u tome što je bolji od svojih protivnika niti u sretnom završetku već u tome što je bio voljan pretrpjeti skoro pa beskonačni broj poraza čak i kada mu se činilo da nema razloga za pokušati ponovo.

Vidio sam dosta ekranizacija kompjuterskih igara ali Edge of Tomorrow mi je prvi film o ponekad frustrirajućem ali svejedno zabavnom iskustvu kompjuterskog igranja. Uglavnom, zakon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.