Dungeons & Dragons (2000.)

Jeremy Irons Dungeons & Dragons PosterZemlja: Češka, SAD
Trajanje: 107 minuta
Režija: Courtney Solomon
Glume: Justin Whalin, Marlon Wayans, Thora Birch, Zoe McLellan, Kristen Wilson, Lee Arenberg, Bruce Payne, Jeremy Irons

Sad kad smo se svi dobro nasmijali na račun zadnjeg Hobita, podsjetimo se malo kako su izgledali fantasy filmovi prije Petera Jacksona. A ima li boljeg primjera za to od ekranizacije najpopularnijeg pen-and-paper RPG-a na svijetu?

20-godišnji Courtney Solomon je 1990. godine uspio dobiti prava za ekranizaciju igre Dungeons & Dragons. Narednih deset godina je Solomon pokušavao sakupiti pare za film. U redateljski je stolac sjeo sam navodno zato jer tadašnji izdavač D&D-a nije bio sretan njegovim izborom redatelja. Dungeons & Dragons je snimljen za kojih 36 milja novaca i neslavno je propao u kinima kojih godinu dana prije nego što je Lord of the Rings zauvijek promijenio sliku fantasya u pop kulturi. Da nije igre na kojoj se bazira, Dungeons & Dragons bi danas vjerojatno bio potpuno zaboravljen.

Kako to obično ide u lošim filmovima, radnja Dungeons & Dragons je istovremeno prekomplicirana i prejednostavna. Film prati sukob između dobre Carice Dobra koja poput svakog aristokrata samo želi demokratsku republiku i Jeremy Ironsa, titana moderne glume koji ovdje tragično boluje od bjesnoće. U ovu se političku krizu nehotice upetljaju dvojica turista zalutalih sa viteškog turnira u Stubici koji uz pomoć seksi štreberice, niskobudžetne Angeline Jolie i komičnog patuljka pokušavaju spasiti carstvo od najezde loše kompjuterske animacije.

Komparativna analiza: patuljci
Komparativna analiza: patuljci

Iako nam prve tri minute demonstriraju postojanje i tamnica i zmajeva, naziv filma je praktički jedina veza igre i ekranizacije. Dungeons & Dragons zapravo želi biti šaljiva bajkovita pustolovina kakve su snimali 1980ih što bi bilo u redu da ovdje ima ičeg šaljivog, bajkovitog ili pustolovnog. Ono što film ima je hrpa glumaca koji vuku svaki na svoju stranu. Lopovi zvuče kao moderni Amerikanci, Jeremy Irons i njegov baja Damador Plavousti nevjerojatno preglumljavaju a sirota Thora Birch jedva izgovara lažno stari engleski. Šaljivi lopof-crnac je pak živi dokaz da možde i gore od Jar Jar Binksa. Srećom pa ga ubiju jer inače ne znam kako bih do kraja.

Komparativna analiza: komični predasi
Komparativna analiza: patuljci

 Jeftin CGI je konačno omogućio lošim filmašima da bace na ekran svaku tulavu ideju za scenografiju koja im padne na pamet. To nerijetko bude u neskladu sa stvarnim budžetom filma zbog čega onda heroji uđu u monumentalnu palaču veličine Slovenije a potom završe u kakvoj sićušnoj sobici ili sumnjivo praznoj CGI dvorani gdje svi stoje na metar jedni od drugih. Dungeons & Dragons ima isti problem: dok prijestolnica izgleda poput fantasy Gotham Citya, scene sa likovima uglavnom vuku na malo bolji LARP. Iznimka od toga su fantastične scene snimljene po nekakvim dvorcima, operama i knjižnicama u Češkoj. Šteta što je ostatak filma tako loš. Kakav bi film jedan Guillermo del Toro mogao snimiti na sličnim mjestima!

Naš negativac, dame i gospodo!
Naš negativac, dame i gospodo!

Dungeons & Dragons sam prvi put pogledao na video kazeti, tako je to davno bilo. Usprkos nekim zabavnim trenucima (Jeremy Irons!), film mi je bio više dosadan nego trash. Svaki put kad bi film pokušao biti smiješan sam malo umro. Kad sam ga ponovo gledao za ovaj post, nisam ni pokušao nagovoriti društvo na grupno gledanje jer ih previše poštujem. Postoje još dva nastavka filma koja su definitivno bolja od originala ali to baš i nije neko postignuće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.