Dracula 2000 (2000.)

Zemlja: SAD
Trajanje: 99 minuta
Režija: Patrick Lussier
Glume:Jonny Lee Miller, Gerard Butler, Jennifer Esposito, Jeri Ryan, Omar Epps, Christopher Plummer

Dracula 2000 se radi o Drakuli. I to u 2000. godini. Ne bi čovjek reko. Scenarist mora da je lupao glavom o stol od sreće kad se dosjetio naslova. Anyway, Abraham Van Helsing (oskarovac Christopher Plummer za kojeg bi se zgražao da što radi ovdje ali ono, Starcrash) je preživio do danas a kako bi pazio na njegov lijes. Procedura je jednostavna: ubaciš ljigave smrdljive pijavice Drakuli na tijelo, one mu isišu krv, ti iscijediš i procistiš krv iz pijavica i onda si ih injekcijom ubrizgaš u venu. Ovaj zabavni hobi je Van Helsingu nužan zato jer je Drakula načinjen od McDonaldsovih hamburgera pa je neuništiv: na njegovo tijelo će se *vječno* morat paziti. No, skupina kriminalaca ukrade lijes (jer je od srebra), uputi se prema SAD-u, Drakula se oslobodi i nastane kuršlus.

Bude i nekakva radnja al to nije bitno. Bitno je da Jennifer Esposito bude među kriminalcima i postane sexy vampirica. Ditto i Sedma od Devet. To bi bilo totalno super i mrak da novih Drakulinih nevjesta u scenariju nema isto onolko kolko puno i u Stokerovom romanu: cca dvije stranice. Umjesto toga, moramo stalno gledat nekog bezličnog metroseksualca kao Drakulu.

Metroseksualac se šeće po New Orleansu u vrijeme Madri Grassa (Anne Rice fanovi sa smeđim korijenima u svojoj crnoj kosi viču “Daaaaaaaaaa! To je tako bogato i opojnooooo!”), okuplja svoje koke (Prioriteti!) i pokušava doći do Van Helsingove kćerke imenom Mary. E sad! Vidite, Maryina pokojna majka je sasvim razumljivo pobjegla na drugi kontinent kad je skužila Van Helsingovu cirkusku točku sa pijavicama i mikserom. S obzirom da je bila trudna, odlučila je da će njeno djete odrasti u malo zdravijem okolišu.

Mary sad pak pati od noćnih mora u kojima joj se ukazuje Drakula. Sirotica misli da polako ludi što nije ni čudo jer njena pokojna stara nije nikad našla za shodno reći joj da se samo najpoznatije čudovište u povijesti nakalemilo za njihovu obitelj. Bit će da je mislila da, ak ga odignorira, Drakula možda onda izvoli nestat, molim! Ponekad mislim da bi likovi u horor filmovima mogli biti malo šire ruke kada treba dijelit informacije koje izravno utječu na *život i smrt likova*. Al onda bi Mary čitav život trenirala borbu katanom i rascopala bi vampire prije nego kažeš Ultraviolet.

Vitamin C, Jeri Ryan i Jennifer Esposito - Dracula 2000
Evo, pobijedile ste. Čestitam. Radite sa mnom što hoćete.

No, srećom, zato je tu sin od Van Helsinga! Sam kaj mali Džunior *također* ne kuži kaj se zapravo događa. Stari ga se sjeti upozorit da imaju posla sa vampirima kojih pola minute prije nego što ga rečeni vampiri napadnu. Al dobro opet, mali Džunior očito nije preveć bistar jer kad mu čovjek imenom Abraham Van Helsing koji živi nepromijenjen već stotinu godina otkrije svoj pravi posao i veli: “Vidiš, to su nosferatu! Vampiri! Ovo je stvarnost a ne samo izmišljotina nekog ludog Irca iz 19. stoljeća!” tip actually bude iznenađen.

I bude fajtova i svačega i Van Helsing krepa i u iznenadnom preokretu radnje otkrijemo da je Drakula – metroseksualac zapravo nitko drugi nego Juda Iškariotski. On je svoj zadnji zalazak sunca vidio na dan Isusovog raspeća. Nakon toga je započelo njegovo prokletstvo vječnog života, pijenja krvi i straha od kršćanskih simbola. Doduše, ja ne znam točno kaj je Isus mislio kada je odlučio kaznit Judu time da ga napravi najgorim i najmoćnijim masovnim ubojicom u povijesti i da mu hrpu super moći ali zato ja valjda nisam Sin Božji.

U završnom fajtu metroseksualac želi Mary napravit vampiricom jerbo ona ima njegove krvi (dobila ju je posredno, preko Van Helsinga kao oca). Bude fajt, Mary i mali Džunior ubiju metroseksualca (YAAAAY!), ubiju i nevjeste (Not yaaaay.) i nakon toga odluče paziti na Drakulin pepeo za svaki slučaj. U iznenadnom završnom preokretu radnje vidimo Mary koja sad nosi kul odječu i crne kožne hlače (znate na koje mislim?! Onakve kakve vampiri vole nosit.) kak stoji na vrhu nebodera (onak kak vampiri vole stajat uvijek na vrhu visokih zgrada) i onda bljesnu grmljavinska oluja (onakva kakva uvijek prati spooky vampire) i onda otkrijemo da je I MARY ZAPRAVO VAMPIRKA! I tu opali tehno soundtrack.

(Originalno postano 06.09.2004.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.