Doom (2005.)

DoomZemlja: Češka, Njemačka, SAD, Velika Britanija,
Trajanje: 105 minuta
Režija: Andrzej Bartkowiak
Glume: Karl Urban, Rosamund Pike, Dwayne Johnson

Kad sam prvi put čuo za ekranizaciju igre Doom, bil sam među prvima koji su ju išli unaprijed ismijavati. Konačno sam pogledal film i… Znate kaj? Bio sam u pravu.

O čem se radi

Sram me to reč, al prvih 40ak minuta filma mi je čak bilo zabavno: scenaristi nisu išli objašnjavat radnju jer znaju da je Doom esencija u eksplodiracijama i monsterima. Eksplodiracija ima a monsteri su “idi mi – dođi mi”.

Radnja se vrti oko tima specijalaca koje predvodi narednik po imenu Narednik a glumi ga TEH ROCK. U najdebilnijem potezu filma, TEH ROCK nije glavni lik nek je to Eomer iz LotR-a. Specijalci dobe vijest o masakru u vladinom labosu na Marsu i idu ga počistit od monstera. Tam upoznaju englesku znanstvenicu Rosamund Pike koja objasni da nema blage veze otkud monsteri ovdje. Pri tom je skroz očito da laže jer žena čak ne zna imitirat američki naglasak a zakaj bi se iko pošten pravio da je nekaj kaj nije?

Umjesto da joj opali kružni u buksu, TEH ROCK naredi evakuaciju labosa i karantenu dok vojnici ne buju 150 % sigurni da su ubili sve monstere. I onda se bore protiv zombija, al su to zombiji U SVEMIRU! pa je to kul. Tu su i mutirani pasi (U SVEMIRU!) te svinja u invalidskim kolicima (U SVEMIRU!). Do ovdje je film čist zabavan: nema filozofiranja, nek sam nabrijavanje na klanje i ultranabrijani tekno saundtrek – cak sam i ja bil skroz zadovoljan.

ALI! Onda specijalci krenu umirat jedan po jedan i tu sad kreću problemi. Jer, sad bi Doom umjesto bezumne akcije htio bit sve nešto napeto i da ja vičem “JOOJ, NEMOJ ULAZIT SAM U TU MRAČNU SOBU!”. Sam kaj tome smetaju – kao i u filmovima poput House of the Dead – dvije stvari:
1)Nakon 15 minuta filma prilično ste sigurni ko će krepat…
2)…i za to vas nije briga jer su svi likovi il dosadni il antipatični.

Evo, Doom tako ima tim… blago rečeno specijalnih Specijalaca. Ko će od njih stradat?

Dwayne Johnson, Karl Urban i neki drugi ljudi - Doom

1) neiskusni kukavički klinjo koji je u Specijalce zaluto sa izleta u Pijonirski grad
2) redneck seljačina
3) religijski fanatik koji se samoranjava kad izgovori Ime Božje uzalud.
4) Neki tip.
5) Neki drugi tip.
6) Neki treći tip za kojeg sam prvo mislil da je Drugi tip
7) glavni lik oko kojeg se vrti film
8) TEH ROCK
9) jedina ženska u filmu

Nemojte mi slat točne odgovore.

Nado sam se da će bar TEH ROCKA poštedit al on ispadne glavni level boss filma (što je kul) koji mora izgubit kečerski meč od Eomera (što nije kul). Eomer pak prebije TEH ROCKA (Zaboga miloga!) i vrati se kući sa Rosamund Pike. Ali u filmu mu je ona sestra tak danula bodova za golotinju.

Naravnoučenije

Kad se sve zbroji i oduzme, Doom mi nije bil ni upola tak loš ko što sam se nadao: nema dosadnog početka di umjesto elijena i predatora gledamo neke bezvezne bilmeze, niti je film blentav ko Resident Evil. No, kad mi jednom umjesto akcije krenu servirat horor, film postaje dosadan.

(Originalno postano 12.12.2005.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.