Doctor Who (2005.)

Doctor Who TARDIS UAUAUAUAZemlja: Velika Britanija
Kreirao:  Russell T Davies,
Glume: Christopher Eccleston, David Tennant, Matt Smith, Billie Piper, Catherine Tate, Freema Agyeman, Karen Gillan, Arthur Darvill

Do 2007. godine, britanska SF serija Doctor Who za mene je bila poput književnih klasika – nekaj za kaj sam čuo al zapravo nemam pojma o čem se radi. No, frendovi DVDji pobrinuli su se da ispravim tu kardinalnu pogrešku svog TV obrazovanja.

U pitanju je jedna od najdugovječnijih – ako ne i najdugovječnija, dodao bi Denis iz Večernje škole– SF serija uopće. Teško ju je točno usporedit sa bilo čim jer – kao i sve fakat zanimljive SF serije – prelazi puko kopiranje klišeja i stvara neki svoj prepoznatljivi štih. Radnja se vrti oko Doktora iz naslova koji putuje kroz prostor i vrijeme spašavajući Zemlju od raznoraznih kreatura: živuće plastike, vukodlaka, ljudožderskih sjena i genetički modificiranih elijena zatvorenih u espresso lonac i naoružanih otčepljivačem lavaboa. Za ove zadnje me uvjeravaju da su strašni. Oh, i Doktorov brod je maskiran u telefonsku govornicu iz 1950ih. Zvuči glupo? A pa nije.

Ono kaj sam reko da nemrem seriju sa ničim usporedit? Zapravo mogu. Svi volimo seriju Red Dwarf, jel? Ta serija je sva u slapstick humoru i zezanciji al, na kraju dana, ima tamo čist pristojnog SF materijala a bogami i akcije. I sad rastegnite to na 40 minuta, dodajte još akcije, zgodnu žensku i hrpe nevinih žrtava i dobili ste Doctor Who: seriju koja je istodobno i djetinjarija i ozbiljni SF i space opera i parodija space opere. Elijenske vojske marširaju na Zemlju u letećim tanjurima, likovi putuju kroz vrijeme u avanture koje počinju nakon kaj su završile, ljudi se kloniraju, znanstvenici lude, svjetovi propadaju a onda se još malo putuje kroz vrijeme pa se to sve nekak skocka do kraja sezone. Isti onaj engleski duh crnog humora i ekscentričnosti koji je stvorio Red Dwarf i Hitch-Hiker’s Guide to the Galaxy odgovoran je i za Doctor Who.

U svemu tome, ova serija uspijeva izazvat neograničeno veselje svojim čistim eskapizmom, istim onim koji sam osjetil kad sam prvi put pogledal Star Wars. To je onaj osjećaj di znate kak stvari koje vidite zapravo opće nemaju smisla no sve je tak kul i nabrijano i svi se tolko zabavljaju da vam to prestane bit bitno i možete se sam smijat i navijat da heroji razbiju negativce.

Tome pomaže i kaj je glavni junak uberštreber. On je taj koji se najviše nabrijava na svemir kojim putuje, beskonačno fasciniran elijenskom znanošću, kulturama, rasama i tehnologijom. Putem on, naravno, stalno upada u nevolje no, poput kozmičkog MacGyvera, sve ih rješava improvizacijom i svojim neograničenim znanjem.

Billie Piper - Christopher Eccleston - Doctor Who (2005)

Na koncu, vrijedi nekaj reći i o verziji serije koju gledam. Iako Doctor Who postoji već skoro pola stoljeća, jedine sezone koje sam gledao su one nastale tijekom zadnjih pet godina. Britanski producent Russell T Davies je 2005. odlučio probuditi seriju iz kome u kojoj je ležala zadnjih 15ak godina. Slično u seriji Battlestar Galactica Ronald D. Moorea i Davies je bio inspiriran starom serijom i odlučio snimiti novu na način da sadrži dovoljno prepoznatljivih elemenata za ljubitelje serijala a opet da fino uvede novu publiku u jednu dugu, dugu SF sagu.

Davies je fantastično napravio svoj posao – serija iz sezone u sezonu postaje sve bolja – iako je kao i Lucas, ujedno i sam sebi zna biti najgori protivnik kad krene pisati scenarije. No čak i tako, loša epizoda Doctor Who je kilometrima zabavnija od prosjeka stvari koje vidim na telki.

A kad je epizoda dobra… Onda to znače da je scenarist vjerojatno ludi scenarist Stephen Moffat – autor britanske humorističke serije Couplings – čiji su divno komplicirani scenariji poput mađioničarskog trika za kojeg ste totalno sigurni kako ne može uspjeti ali nekak svaki put ipak upali. Zato se i nabrijavam na petu sezonu serije gdje bi Moffat trebao preuzeti Daviesovo mjesto kao izvršni producent i glavni scenarist.

Po meni, Doctor Who je daleko najzabavnija eskapistička SF serija koja se trenutno vrti na telki – doslovno, jer ga možete ulovit na HRT-u subotom ujutro. Pa sad, ko voli, nek izvoli.

(Originalno postano 09.07.2008.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.