Garth Marenghi’s Darkplace (2004.)

Zemlja: Velika Britanija
Kreirao: Richard Ayoade, Matthew Holness
Glume: Richard Ayoade, Matthew Holness, Matt Berry, Alice Lowe

“Something was pouring from his mouth. He examined his sleeve. Blood?! Blood. Crimson copper-smelling blood, his blood. Blood. Blood. Blood… And bits of sick.”

2000. godine Richard Ayoade i Matthew Holness napravili su kazališnu predstavu oko izmišljenog horor pisca Gartha Marenghija (Holness) i njegovog agenta Deana Learnera (Ayoade). Parodija Stephena Kinga, Marenghi se opisuje ko neshvaćeni genije i James Joyce horora. On je slikar, scenarist, glumac i autor takvih remek-djela poput The Ooze u kojem sva voda Lutona umre i stanovništvo mora skupljat i piti svoju slinu. A onda su 2004.  dobili šansu snimiti i TV seriju.

Garth Marenghi’s Darkplace je priča u priči. Iznutra je to horor serija o bolnici Darkplace smještenoj na Vratima pakla – baš kao u mini-seriji Riget Larsa von Triera – a koja je, po Meringhijevim riječima, provela 20 godina u TV bunkeru jer je bila previše šokantna i provokativna za svoje vrijeme.

Naravno, ne moram vam ni tumačit da serija nije izgubljeno remek-djelo. Izvana, Darkplace je, kao i sam Marenghi, parodija sveg onog kaj ne valja sa TV-om i 80ima: patetičnu glumu i besmislene priče prati šugava scenografija, loše nasinhronizirani glasovi glumaca, jeftini specijalni efekti te fudbalerke i trajne koje ponosno paradiraju ekranom uz pratnju sintisajzer soundtracka.

Marenghi je pri tom ne samo jedini scenarist i redatelj serije nego i glavni glumac a njegov lik – doktor Rick Dagless, M.D. – je klasični primjer Marty Stue lika. Dagless je heroj bez straha i mane, vojni veteran i kirurg koji u svakoj epizodi spašava živote maloj dječici. Srećom pa je i šaman pa se može borit protiv demonskih sila u bolnici – od ljudi-očiju do vanzemaljskog povrća – a kad to ne uspije, sa sobom uvijek nosi Magnum sa neograničenim brojem metaka u bubnju.

Matt Berry, Richard Ayoade, Matthew Holness Matthew Holness i Alice Lowe - Garth Marenghi's Darkplace
Likovi serije u seriji Garth Marenghi’s Darkplace

I dok Holnessov Marenghi/Dagless trijumfira ekranom svojim divovskim egom, Richard Ayodae također ima ulogu u ulozi. Marenghijev književni agent i producent serije Dean Learner isto glumi i u seriji samo kaj, za razliku od Marenghija, nema pojma o glumi pa stalno bulji u kameru, ne trepće i sav je ukočen od treme.

No, sve ovo kaj sam napisal vam nemre zbilja približit seriju: način na koji soundtrack preskače iz čistog mira. Marenghi koji se na uvodnoj špici mrtav ozbiljan predstavlja kao “An author. A dreamweaver. Plus… an actor.” da bi ga odma potom vidli kak, sa bebom u naručju, bježi od eksplodirajućeg auta. Drveni dijalozi i loša sinhronizacija. Patetična gluma dok likovi viču “NoooOOOooooOOooooooo!” bar jednom po epizodi. Završno naravnoučenije. Usputni seksizmi.

Garth Marenghi’s Darkplace je priča za sebe, jedna od onih tipično engleskih parodija gdje glumci nikad ne izlaze iz svojih uloga a granice između parodiranja i ozbiljnosti su vrlo skliske. Kao takva, nije za svakog – i to ne zbog neke snobovske briljantnosti nek čisto zato kaj kad jednom napraviš parodiju koja je jednako glupa i loša kao i originali… onda si zapravo samo napravio još jednu lošu emisiju. No, ako zbilja volite filmski trash, Darkplace je divan rad ljudi koji očito kuže i poznaju šund u svom najgorem izdanju.

(Originalno postano 31.08.2008.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.