Daredevil (2015.)

Daredevil PosterZemlja: SAD
Kreirao: Drew Goddard
Glume: Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Vincent D’Onofrio, Rosario Dawson

O Marvelovom super junaku Daredevilu ne znam ništa. Filmsku ekranizaciju sa Ben Affleckom nisam vidio. Netflixovu sam TV(?) seriju stoga odgledao bez ikakvih očekivanja a ona se pokazala kao prvo zbilja ugodno iznenađenje 2015. Oduševila me više od Marvelove serije Agent Carter a ona je bila praktički projektirana za aktivaciju mojih centara za gušt.

Ovdje moram priznati kako nikad nisam volio akcijski podžanr o avanturama urbanih osvetnika. Bez obzira što u filmovima pričali likovi Chuck Norrisa ili Stevena Seagala, njihove avanture mi nikad nisu bile o dobru ili pravdi koliko o sebičnoj fantaziji osvećivanja nad svima onima za koje iz nekog razloga odluče da to zaslužuju.

Daredevil me oduševio baš zato jer ne bježi od mraka koja čuči u takvim pričama. Za to je dobrim dijelom odgovoran autor serije Drew Goddard, koji je radio i na meni zabavnom meta-hororu Cabin in the Woods.

Matt Murdock (Charlie Cox) mladi je odvjetnik koji vjeruje u vladavinu prava. To ga ne sprečava da ne bude sam svoj majstor reda i mira koji noću kriomice mlati sitne kriminalce njujorškog Hell’s Kitchena. On samo želi “spasiti svoj kvart” no to je više nebulozna želja nego konkretni cilj. Od samog početka ljudi koje susreće dovode u pitanje njegove metode i motive. Bolničarka koja ga spasi  (Rosario Dawson) sumnja u Daredevilovu nesebičnost. Njegov cinični mentor smatra da je preblag. Glavni mu negativac pak opali verbalnu šamarčinu ustvrdivši kako on čini isto što i Daredevil… samo efikasno.

I zaista: Wilson Fisk (Vincent D’Onofrio) je kriminalni boss čiji grandiozni planovi o istjerivanju sirotinje i obnovi kvarta uključuju organizirani kriminal i međunarodne korporacije koje serija nimalo suptilno izjednačava. Fisk mi je najfascinantniji negativac od svih do sad viđenih u Marveloj rastućoj franšizi. On je nesigurno dijete u tijelu odrasle osobe koje pod maskom pristojnosti jedva krije grčeviti bijes. No on zbilja vjeruje u svoje dobre namjere što ga čini neobično ranjivim ali i opasnim. Fisk je toliko zanimljiv da bi bez problema mogao biti protagonist svoje serije.

Charlie Cox kao Daredevil
Charlie Cox kao Daredevil

Stilom i sadržajem, Daredevil je mračna serija. Stilom kombinira mračne sjene i neonsku rasvjetu velegrada što seriji daje paletu boja nalik sličici u stripu. Sadržajem je serija žešći noir sa skoro pa nezdravom količinom nasilja. Nakon jedne sam scene – znat ćete točno koje – skoro odustao od gledanja. No nisam i drago mi je zbog toga. Usprkos mraku Daredevilovog svijeta, priča to nadoknađuje iznenađujuće humanim prikazom likova: od heroja i njegovih prijatelja pa sve do najobičnijih kriminalaca.

Ne znam da li će snimati drugu sezonu serije ali ako je bude, vrlo ću je rado pogledati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.