Crimson Peak (2015.)

Crimson PeakZemlja: SAD
Trajanje: 119 minuta
Režija: Guillermo del Toro
Glume: Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston, Jim Beaver, Charlie Hunnam

Novi je film Guillerma del Tora nostalgična posveta Hammer hororima iz 1960ih i gotičkim romanima općenito. Priče su to o obiteljskim kletvama i mračnim tajnama u kojima djeve u prozirnim spavaćicama sa svijećnjakom u ruci istražuju nakaradno gotičke palače. Ako vam sve to zvuči pomalo pretjerano niste u krivu jer Crimson Peak i suptilnost idu skupa kao nož i lice.

Početkom prošlog stoljeća, mlada Edith Cushing (Mia Wasikowska) upozna aristokratskog Thomasa Sharpea (Tom Hiddleston) koji ju osvoji svojom britanskom bljedoćom. Njegova zastrašujuće intenzivna sestra (Jessica Chastain) nije sretna ovom vezom kao ni Edithin pragmatični otac (Bobby iz Supernaturala!!!) no malo nasilja ukloni sve nesporazume. Nešto docnije na drugom mestu, Edith je novopečena supruga u truloj palači svog muža gdje krvavo-crvena glina krvari kroz zidove simbolizirajući nešto ali nisam siguran što. Pitam se da li će njezina sposobnost da vidi CGI-duhove biti važna za priču?

Mia Wasikowska - Crimson Peak
Mia Wasikowska u filmu Crimson Peak

Natprirodne spodobe su veliko razočaranje u Crimson Peak. Nekako sam se nadao praktičnim specijalnim efektima no umjesto toga sam dobio kompjuterske crtiće. S pozitivne strane, glavni su likovi na trenutke simpatično štreberski: Thomas je djetinjasto oduševljen mehaničkim izumima a Edith sa naočalama na nosu pokušava napisati novog Frankensteina. Ona je i ugodno proaktivna za ženskog lika što ne bi trebala biti tolika filmska rijetkost Godine Gospodnje 2015. ali eto.

Crimson Peak je vizualno prekrasan film u kojem je, nažalost, sve točno onakvo kakvim se čini. Gotički su romani bili klišej još u doba kada se ova priča zbiva. To i žanru urođena melodrama znače da ćete nakon prvih pola sata znati kud radnja ide. Nakon toga jedino što vam može održati interes je raskošna produkcija filma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.