Captain America: The Winter Soldier (2014.)

Captain America Winter SoldierZemlja: SAD
Trajanje: 136 minuta
Režija: Anthony Russo i Joe Russo
Glume: Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Anthony Mackie, Samuel L. Jackson, Robert Redford

Iako je u Captain America: The Winter Soldier akcija spektakularna, glumci dobri a produkcija fiju-briju, za godinu dana ga se vjerojatno neću ni sjećati. Ne zato što je film loš, nego zato što sam sit akcijskog spektakluka.

A to je šteta jer Captain America: The Winter Soldier pokušava spojiti superheroje sa političkim trilerima iz 1970ih. Kapetan Amerika ne razbija svemirske guštere već istražuje moguću zavjeru unutar obavještajne agencije SHIELD. Čitava radnja se zbiva u Washingtonu. Hotel “Watergate” se pojavljuje u cameo ulozi. Robert Redford – koji je glumio u trilerima poput Three Days of the Condor – tumači osvježavajuće normalnog političkog drmatora koji nonšalantno navigira Marvelovim svijetom bogova i čudovišta.

No meni najbolja posveta staroj političkoj paranoji je kada heroji pronađu golemi super kompjuter iz 1970ih. Jer naravno. Naravno da su u Marvelovom svijetu nekoć postojale umjetne inteligencije načinjene od stotina tisuća magnetskih traka. Naravno da ih više nema: sva su poludjela pa su ih operativci SHIELD-a morali poiskopčat. Moderna elektronika je ista kao i u stvarnosti zato jer nitko normalan ne bi na tržište pustio džepnu verziju kompjutera iz 2001: A Space Odyssey. Ja sam totalno uvjeren kako je, kao u stripu Planetary, naša pop kultura stvarna povijest Marvelovog svijeta.

Chris Evans i Scarlett Johansson - Captain America: Winter Soldier

Zavjera unutar SHIELD-a također stripovski odražava našu povijest. Šteta što ju Captain America: The Winter Soldier ne istražuje nego radije priča o tajanstvenom Zimskom vojniku (spoiler: to je… neki tip). Radnja spominje i program koji ocjenjuje da li ste potencijalna prijetnja nacionalnoj sigurnosti. I iako je ovdje to samo MacGuffin, Spielberg je tu ideju odlično iskoristio u filmu Minority Report.

Specijalni efekti u Captain America: The Winter Soldier su iznenađujuće analogni: ima sudara, eksplozija, pucnjave, prevrnutih automobila i razbijenog stakla. No u posljednjoj bitci gledamo CGI heroje kako napadaju CGI leteće brodove. I baš je ta scena bila najdosadnija. Puno zanimljivija mi je bila karakterizacija Kapetana koji se pokušava prilagoditi 21. stoljeću i prihvatiti da je nadživio sve svoje suborce iz Drugog svjetskog rata. Općenito, živnuo bih svaki put kada bi film počeo čeprkati po svojim likovima i svijetu u kojem žive. Ne da bi htio gledati komornu dramu o superherojima ali vjerujem da je Marvelov svijet dovoljno bogat da preživi i sa manje bum bum tras tras scena.  Vjerujem da serije poput Daredevil ili Agent Carter bolje balansiraju karakterizaciju, priču i akciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.