Blair Witch (2016.)

blair witch 2016 posterZemlja: SAD
Trajanje: 89 minuta
Režija: Adam Wingard
Uloge: James Allen McCune, Callie Hernandez, Brandon Scott, Corbin Reid, Wes Robinson, Valorie Curry

U hororu Blair Witch Project, publika je sat i pol gledala glumce kako lutaju šumom pretvarajući se da su prestravljeni grančicama. 16 godina kasnije, redatelj Adam Wingard pokušava ispraviti ovaj propust u drugom nastavku ovog kultnog horora. U njegovom hororcu Blair Witch, vještica iz Blaira nije jezivi duh iz šume već mutirani dinosaur iz filma Jurrasic World.

Blair Witch Project je 1999. predstavljan kao autentična snimka studenata koji su radili na dokumentarcu o legendarnoj vještici iz Blaira. Studenti su se zaputili u šumu koju ovaj duh navodno opsjeda i nestali bez traga. Ova je priča bila pun pogodak. Snimljen za 60 000 dolara, Blair Witch Project Daniela Myricka i Eduarda Sáncheza zaradio je gotovo 250 milijuna dolara u kinima. Iako nije bio prvi horor tog tipa, uspjeh ovog filma stoji iza čitavog podžanra found footage horora.

Nažalost, dok je Blair Witch Project stigao do Hrvatske, postao je žrtvom svog uspjeha. Za nas koji smo ga gledali u kinu Central koje je kasnije restau-devastirao Tomo Horvatinčić, Blair Witch Project je bio sat i pol tresuće kamere i likova koje užasava kamenje i grančice u šumi.

16 godina kasnije, Blair Witch Adama Wingarda svjestan je tog nedostatka, pa nadopunjuje priču originala sa horor klišejima i iznenadnim provalama BUKE! koja vas PRESTRAŠI! Dok je u prvom filmu vještica bila prijetnja iz mraka koja pili živce protagonistima, u Blair Witch ona reži, stenje, vrišče, čupa šatore, lomi stabla, đipa po tavanu i ponaša se kao Tiranosaurus Blair.

Pokretač ovog filma je James (James Allen McCune) koji pokušava pronaći svoju sestru, protagonisticu prvog filma (Heather Donahue) iako je ova nestala prije dvadeset godina. Sa sobom on odvlači u šumu svoju curu Lisu (Callie Hernandez) i prijatelje Petera (Brandon Scott) i Ashley (Corbin Reid). Radnja se potom razvija točno kako biste i očekivali, uz puno trčanja po mraku i tresuće kamere ali i uz puno više buke od originalnog filma.

Callie Hernandez i James Allen McCune u Blair Witch (2016.)
Blair Witch je zabavna komedija za cijelu obitelj.

Šteta. Blair Witch je vrlo lako mogao biti triler o mladim mulcima kojima lokalne legende, mrak i divljina pojedu razum. Ili! Jedan od likova u filmu je Lane (Wes Robinson), lokalni hašoman koji se ubaci među izletnike predstavljajući se kao lokalni stručnjak za vješticu iz Blaira i koji ih potom pokuša prevariti. Lane je vrlo lako mogao biti napisan kao beskrupulozni kriminalac koji mami naivne strance u šumu i potom ih pljačka i ubija. Vještica iz Blaira bi pritom bila utjecaj toliko otrovan da uništava ljude oko sebe iako ne postoji.

Čak i tako, ima nešto moćno u slici osobe koja panično bježi šumom u mrklom mraku. Strah od tame je nešto što nam je usađeno u gene: ako si pračovjek i ne bojiš se mraka, pojede te medvjed. No, to je previše sofisticirano razmišljanje za Blair Witch, filmu koji se može sakriti pred hororima poput It Follows.

Blair Witch je samo još jedna kolekcija horor klišeja: likovi se bezrazložno razdvajaju, odlaze sami u mrak istraživati sumnjive zvukove a crnci umiru prvi. Ovo ne da je film koji ćete zaboraviti za godinu dana; zaboravit ćete ga čim ga pogledate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.