Blade: Trinity (2004.)

Blade Trinity PosterZemlja: SAD
Trajanje: 113 minuta
Režija: David S. Goyer
Glume: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Jessica Biel, Ryan Reynolds, Parker Posey, Dominic Purcell

Blade sam prvi put ulovio na televiziji kao gimnazijalac. Tada mi je bil ful zabavan film i bilo mi je žao kaj ga nisam pogledao u kinu. Godinu dana kasnije sam ga pogledao opet. Tada mi je pak bio tolko loš da se njegov nastavak do dan – danas nisam usudil pogledat.

I tak je to išlo do prošlog tjedna kad sam odlučil vidjet da jel Blade Trinity zbilja tak loš ko što sam čul. Također, s obzirom da glumi Jessica Biel, nado sam se možda vidjet i pokoju sisu jer je to moj mentalni nivo.

O čem se radi?

Znam da tripam, al meni je radnja Blade uvijek djelovala pomalo fašistoidno. Mislim, to je ipak film o tipu u crnom kožnom kaputu koji vjeruje da tajna kabala zle rase upravlja bogatstvima svijeta i da ih zato sve treba žive spalit. Blade Trinity započinje akcijom u kojoj Blade smrtno rani tipa na što si ovaj izvadi lažni vampirski gebist. “Uh, što sam te zajebo!” kaže tip i umre. Taj smrtnik se, naime, namjerno žrtvovao na korist zloj žid… vampirskoj kabali e da bi privukao pažnju policije na Bladea. Bit će da policija inače svaki dan sreće poluvampire koji katanom spaljuju ljude.

Nešto docnije, u tajnoj bazi Bladea, njegov mentor Whistler mu veli “Kak možeš sam tak ubijat žive ljude?! To je okrutno!”. Sam kaj je to rekao, kadli u njihovu bazu upadne masa milicajaca koji ih žele uhapsit zbog ubojstva. Whistler na to mrtav hladan upuca pet policionera pumpericom nakon čega eksplozivom raznese sebe, ne-tak-tajnu bazu, deset milicajaca i okolnu županiju.

Volim tak dosljedne filmove.

Blade u tuzi padne na koljena i vikne “KHAAAAAAN!!!” Panduri mu dopuste taj privatni trenutak a onda ga otfuraju u zatvor. Tu sam zaustavil DVD i otišo si složit tople sendviče. Mmmm, topli sendviči.

U zatvoru Bladea dođu prcat vampiri na čelu sa Rahitičnom Manekenkom. No Blade bude jak ko Rade Končar kad je ono rekao “Milost ne tražim, nit bi vam je dao!”. Odjenared, u sobu ulete Komični Predah i Jessica Biel koji ga oslobode. Bladea, ne Rade Končara.

Dok Komični Predah i Blade ubijaju masu vampira, Jessica Biel ne pokazuje sise. To me začudilo jer sam očekivao da bu to njena funkcija u filmu. Naime, osim kaj je zgodna, Jessica mi nije baš nekaj karizmatična, a gluma u Bladeu joj se svodi na dva izraza lica: “Opako načubljena usta” i “KHAAAAAAN!!!”. No, čak i tako nadmašuje Wesley Snipesa koji mi tu glumi ko Drvena Marija. Komični Predah je pak tak vickast da mu se u filmu niko – Ni pozitivci, ni negativci, niko! – nijednom ne nasmije. Jezivo!

Jessica Biel, Wesley Snipes i Ryan Reynolds - Blade Trinity
Junaci bez straha i mane

Nešto docnije, Negola Jessica i Tragični Predah provedu Bladea po svojoj tajnoj bazi. Budu tu i neki drugi ljudi, al njih nisam popamtil jer sam taman trepnul kad su ih predstavljali u filmu. I još tu mladi lofci na vampire objasne Bladeu svoj hrabri plan za ubijanje vampira. Oni, naime, planiraju napravit genetički modificiran virus koji će pustit u atmosferu kak bi nasmrt zarazili sve vampire na kugli zemaljskoj.

Mislim…. KAJ?! Kaj tak razmišljaju heroji? Heroji jure u napad na bunkere! Heroji strelicama obaraju sovjetske helikoptere! Heroji ne sjede u tajnim laboratorijima duboko ispod zemlje, glade bijelu mačku i planiraju pobit čovječanstvo genetički modificiranim virusima. Ma, uglavnom, da bi nazovi – herojima plan uspio, treba im čisti genetski kod vampira. A najčišći kod ima Drakula! THE Vampir! Praotac rase! 6000 godina stara mašina smrti! Kojeg glumi – TA DA DAAAAAAM! – neki bezvezni tip.

Uglavnom, tu sam negdje u filmu zaustavil DVD i otišo po feferon da ga jedem uz tople sendviče. Mmmm, feferoni.

Neki Tip u roku keks pronađe “tajnu” bazu Lofaca na vampire jer se valjda nalazila odma pokraj Whistlerove “tajne” baze koju su našli SWATovci. Kad se Blade i Jessica docnije vrate u bazu, otkriju da su svi lofci pobijeni. Krene svirat tužna mjuza, što mi je bilo ful čudno jer su poginuli bili tak kratko u filmu da im ni face nisam popamtil. Kako bilo, Jessica u tuzi padne na koljena i vikne “KHAAAAAAN!!!”. Blade joj dopusti taj privatni trenutak a onda ju otfura u akciju.

Tu sam negdje konačno odusto od gledanja jer sam skužil da od sisa i zanimljivih likova ne bu ništa. Umjesto tog sam radije otišo igrati igre na kompu. Mmm, komp.

Naravnoučenije

Čaša je napol puna. Nakon Blade Trinity sad želim pogledat prvi i drugi dio. Naime, da su ne znam kak loši, nemreju mi bit ni upola tak bezveze ko Blade Trinity. Drugi dio je režiral Guillermo del Toro koji je kasnije režirao Hellboy tak da bi mogel bit fora. Tamo glumi i Ron Perlman koji je jedan od onih kul glumaca koji će neshvaćeni zauvijek ostat na B – listi Holivuda.

Ah da: tajna kabala zle rase upravlja svijetom. Jedini način da ih se riješimo je da si obučemo crne kožne kapute i sve ih žive spalimo il da ih herojski pobijemo biološkim oružjem.

(Originalno postano 08.10.2005.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.