Baywatch Nights (1995.)

Baywatch Nights David HasselhoffZemlja: SAD
Kreirali: Michael Berk, Gregory J. Bonann, David Hasselhoff,Douglas Schwartz
Glume: David Hasselhoff, Gregory Alan Williams, Angie Harmon, Eddie Cibrian, Donna D’Errico

Prva epizoda serije Baywatch emitirana je u travnju 1989., pola godine prije rušenja Berlinskog zida. Zadnja epizoda prikazana je u svibnju 2001., tri mjeseca prije rušenja WTC-a. U tom zlatnom desetljeću Fukuyaminog kraja povijesti, pubertetlije svijeta uživale su u usporenim snimkama Pamele Anderson, Yasmeen Bleeth, Carmen Electre i drugih ljepotica umotanih u tanke badiće i još tanju radnju.

Kroz 11 sezona i 242 epizode, hrabri čuvari plaže su hvatali dilere, lovili krokodile i deaktivirali atomske bombe. Njihov šef je bio Mitch Buchannon, paragon ispravnosti kojeg je glumio jedan jedini David Hasselhoff. Baywatch je prebrodio jedno otkazivanje, selidbu iz Kalifornije na Havaje i izmjenu cijele glumačke postave –  u seriji o lijepim ljudima na plaži svi glumci imaju vijek trajanja. Čak je i David Hasselhof napustio seriju nakon što je Mitch tragično poginuo u eksploziji mine kojom su eko-teroristi htjeli uništiti koraljni greben.

Toliko o Baywatch-u. No, znate li za Baywatch Nights?

bscap0035
Kaj?

U Baywatch Nights saznajemo da se Mitch Buchannon danju junači na plaži a noću patrolira ulicama Los Angelesa u baloneru i fedori. Privatni detektiv Mitch pomaže ljepoticama koje prate manijaci, ljepoticama koje ucjenjuju, ljepoticama kojima anonimno prijete… Primjećujete stalni motiv. Daleko najveća misterija prve sezone je bila kako Mitch uspijeva ostat budan 24 sata dnevno.

 U zlatnim 90ima bila je popularna još jedna serija. Zvala se The X Files  i teško da je mogla biti različitija. Samo bi luđak išao kombinirati ovo dvoje ali upravo se to dogodilo sa drugom sezonom Baywatch Nights. Nakon što noir avanture nisu privukle publiku, Mitch je krenuo loviti vampire, uništavati svemirske spore sa space shuttlea, istraživati paralelne svemire i ubijati mumije s tim da Mitch nije vjerovao u mumije jer to bi bilo glupo. Moja teorija je da je cijela druga sezona njegova halucinacija uzrokovana manjkom sna.

U epizodi Night to Dragon One, Mitch pomaže zgodnoj ženski čiji su otac i sestra zarobljeni u igri po imenu Igra. Igra je virtualna stvarnost u kojoj – kako nam to lik u epizodi objašnjava – kompjuterski Master kreira izazove nalik onima iz CD-ROM igara poput Myst i Dungeons & Dragons.

bscap0006
Također, koristi se divovska D20.

Cilj igrača Igre je preživjeti što dulje prije neizbježne smrti. To je problem jer se u Igri umire zazbilja zbog čega ju nikad objašnjeni Oni stalno sele iz grada u grad. Iako ilegalna, Igra privlači velik broj igrača jer navodno postoji čitavo tržište ljudi koji žele da ih ubiju zamke ili fantastična čudovišta.

Mitch i njegova asistentica se hrabro upute u virtualnu tamnicu sumnjivo nalik servisnim tunelima ispod poslovnih nebodera a sve to za zabavu moćnog Mastera.

bscap0019
Nikad nećete biti ovako kul Game Master. Nikad.

Na jedvite jade Mitch pobijedi zamke, zagonetke i jeziva čudovišta poput Japanca, zombija, Jawa gladijatora, drugog Japanca te Strijelca, ubojice strijelama iz tajnog reda Ubojica:

bscap0024
Autentični srednjovjekovni samostrel

U drugoj epizodi Mitch pomaže zgodnoj socijalnoj radnici kojoj momak beskućnik u njezinoj brizi kaže kako ga progoni vukodlak. Ona mu na to, prirodno, posudi svoj srebrni nož za otvaranje pisma. Mitch otkriva da je u pitanju ZARGTHA, mitološki čovjekvuk iz jugozapadnih planina Jugoslavije kojeg je na kalifornijske plaže potjerao rat na našim prostorima. Jer naravno.

bscap0039
Sunčana Kalifornija

ZARGTHA od svega najviše voli mučit i ubijat tinjedžere pa se nameračio baš na tog jednog momka beskućnika. Uslijedi uzbudljiva igra mačke i miša u kojoj Mitch i ZARGTHA traže momka beskućnika.

bscap0042
Bauk Balkana

U uzbudljivoj završnici potres ošteti ruševnu zgradu u kojoj se kriju ZARGTHA i momak beskućnik no ni betonski stup od spužve ne može zaustaviti Mitcha. Na kraju on, momak beskućnik i socijalna radnica zajedničkim snagama i srebrnim nožem za pisma pobjede ZARGTHU. Inače, to što su sve scene u screenshotovima tako naherene nije slučajno: serija je uglavnom snimljena kao da se zbiva na palubi broda koji tone jer je snimatelj htio istaknuti kako je čitava radnja čudna? Jeziva? Nemam pojma.

Znam da će vam to zvučati nevjerojatno ali Baywatch Nights je nakon ove sezone otkazan zbog slabe gledanosti i ostavljen tamo negdje u slijepom crijevu pop kulture.  Daleko od toga da se ovo isplati gledat čak i kao čisti trash ali Baywatch Nights je jedna od onih čudnih stvari na koje čovjek povremeno naleti na internetu: bizarni spin-off podjednako tulave ali daleko poznatije serije čije samo postojanje nekako razveseli čovjeka.

2 thoughts on “Baywatch Nights (1995.)”

  1. Meni bi to malo druge sezone što si mi pokazao bio ok polu-gledljivi trash da nije tog narkoleptičnog kamermana, dobijem morsku bolest u prve 3 minute epizode

    1. Znam! Ko da serija nije dosta blesava sam po sebi nek ima i tu kameru koja ko da cijelo vrijeme pada na pod pa ju netko ulovi u zadnji tren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.