Battleship (2012.)

Zemlja: SAD
Trajanje: 131 minuta
Režija: Peter Berg
Glume: Taylor Kitsch, Alexander Skarsgård, Rihanna,  Brooklyn Decker, Liam Neeson

Kad sam ljudima ispričao da u Holivudu planiraju ekranizaciju igre “Potapanja brodova”, mislili su da ih zezam. “Nenene” – rekao sam – “oni zaista pretvaraju dječju igru u akcijski spektakl!” Ovom se filmu veselim mjesecima. Sad kad sam ga pogledao, mogu reći da je ispunio sva moja očekivanja: teško da ćemo ove godine pogledati išta ovoliko trapavo i glupo, osim ako Michael Bay nema nešto u planu.

U vremenu nakon Hladnog rata, čovjek se zapita koja je točno svrha golemih ratnih flota? Battleship odgovara: da zaštite Zemlju od pomorske invazije iz svemira. Naravno. Iako sam znao da je to premisa filma, svejedno sam ostao iznenađen ovom ciničnom dvosatnom reklamom za oružane snage. Našeg heroja (Taylor Kitsch – John Carter) upoznajemo kao nezaposlenog luzera. Nakon što provali u dućan da impresionira žensku (Brookyln Decker), njegov daleko odgovorniji (i uredniji) brat oficir (Alexander Skarsgård) mu očita bukvicu:  “Dosta je bilo isprika! Od sada uvodimo nova pravila! Upisat ćemo te u ratnu mornaricu!” Holivudskom magijom u trenu prođe par godina a naš junak se pretvori u oficira i džentlmena u sretnoj vezi. Cinici će sad reći: “Sve je to lijepo i krasno no što ako mi u ratu raznesu noge?”  Sudeći prema ovoj ekranizaciji dječje igre, u Americi bi vas poslali u luksuznu bolnicu na Havajima gdje bi dobili nove titanijumske super-noge a gorespomenute sretna veza bi bila vaš osobni fizioterapeut! I tko onda ne bi htio ratovati u Afganistanu?! John Matrix odobrava ovaj film!

Inače, za sve su (opet) krivi glupi bahati znanstvenici. Radio astronomi otkriju planet nalik Zemlji i u svom naivnom liberalnom idealizmu mu pošalju radio signal. Vanzemaljci odgovore slanjem flotile svemirsko-morskih brodova koji pljusnu u Pacifik i podignu magični štit oko Havaja – očitog cilja za globalnu invaziju. Srećom, taman se održavaju međunarodni manevri pa se dva američka i jedan japanski razarač suprotstave napadačima. Isprva mi nije bilo jasno inzistiranje na japanskim saveznicima, no onda vanzemaljci napadnu Pearl Harbor. Ooooooh! Politička korektnost! Film tu ne staje sa nacionalnim traumama, pa tako gledamo kako jedan od palih brodova ruši nebodere u Hong Kongu. To je ujedno razlog zašto Battleship ima toliko muslim-…  Zapravo ne, njih nema uopće.

Raketoplan - Battleship (2012)

Battleship se zbilja trudi ubaciti “Potapanje brodova” u priču.  Zbog niza kompliciranih i glupih razloga obje strane zaborave na radare, dalekozore, kamere i gole oči te uglavnom pucaju naslijepo. U jednom trenutku, Zemljani odluče tražiti neprijateljske brodove pomoću meteoroloških bova kojih oko Havaja navodno ima na tisuće. Podatke o snazi valova ubace u kompjuter i prikažu u virtualnoj mreži na ekranu. Kad god uoči nešto sumnjivo, oficir vikne nešto poput “Polja C1, C2, C3!  PALI!” a meni mozak malo prokrvari na nos. Kasnije vidimo i vanzemaljske vojnike u moćnim bojnim oklopima. Njihova taktika je da zapanjeno gledaju ljude, hodaju prijeteći polako i eventualno ih lagano šamaraju dok ih netko ne upuca u leđa.

Iako heroji porazi svoje protivnike na moru, pobjeda još nije osigurana jer vanzemaljska vojska pokušava upotrijebiti radio teleskop na otoku – onaj isti iz kojega im je poslan prvi signal. U sceni koja savršeno sažima čitav ovaj grozni,grozni, GROZNI film, gledamo kako golemi ratni brod uz klicanje posade topovima uništi opservatorij.

I tako su Amerikanci pobijedili astronomiju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.