Babadook (2014.)

babadookZemlja: Australija, Kanada, SAD
Trajanje: 94 minute
Režija: Jennifer Kent
Glume: Essie Davis, Noah Wiseman

Babadook je horor film za sve roditelje koji su nakon teškog poroda, neprospavanih mjeseci i sto milijuna prljavih pelena u sjenovitom ćošku glave pomislili “Je li ovo nama zbilja trebalo?”

Amelia (Essie Davis) je samohrana majka iscrpljena brigom o hiperaktivnom sedmogodišnjaku Christianu (Noah Wiseman). Njezin sin nije samo beskonačni izvor problema nego i podsjetnik na tragičnu smrt svog oca koji je stradao vozeći Ameliju na porod. Naizgled smirena, Amelia je na rubu snaga. Kao i sa svim ljudima koji pokušavaju sakriti svoju frustraciju i očaj, pitanje uopće nije da li će izgubiti kontrolu nego s koliko će se bijesa iskaliti na svom sinu.

Ukratko, Babadook je horor puno prije nego što se čudovište iz naslova uopće pojavi. Bijela lica i stegnut u prastari crni kaput, Babadook je rođak crno-bijelih noćnih mora iz horora poput Nosferatua i Kabineta Dr. Kaligarija. Christian ga otkrije u slikovnici koja se misteriozno pojavi u kući. Ubrzo je Babadook u njegovim noćnim morama i halucinacijama neispavane Amelije koja počinje pucati po šavovima.

Noah Wiseman i Essie Davis - Babadook
Noah Wiseman i Essie Davis u hororu Babadook

Babadook” me podsjetio na priče Stephena Kinga koji voli čačkati po strahovima običnih ljudi poput siromaštva, bolesti ili nevjere i umatati ih u natprirodni užas. Još barem od Egzorcista, horori vole priču o demonskoj prisutnosti koja ili napada obitelj izvana ili okreće djecu protiv svojih roditelja. Babadook izokreće taj strah u podjednako užasnu ideju o tom kako se u svakom se roditelju, ma koliko strpljiv bio, krije nasilnik kojeg će dječji neposluh istjerati na površinu.

Svojom je temom Babadook daleko zanimljiviji i bolji horor nego beskonačan niz istjerivanja demona i paranormalnih aktivnosti koje gledamo u kinima zadnjih godina. Ne bih ga preporučio svakome ali znam ljude kojima će ovaj film biti bolno istinit, natprirodnom čudovištu usprkos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.