Atomske filmske preporuke

Ovo je jedna od lista koju sam složio za SF portal Eydis

Za američke SF filmove iz 1950ih znate čak i ako niste pogledali nijednog. Leteći tanjuri, mutanti i golema čudovišta su i dan-danas dio SF krajolika u igrama poput Fallouta i serijama poput Futurame. Iako su ti stari filmovi često bili djetinjasti čak i u svoje doba, upravo mi ih to čini simpatičnim.

Svaki od filmova na ovoj listi mi se iz nekog razloga posebno svidio: neki od njih su smiješno loši, drugi iznenađujuće dobri a treći… oboje. Vjerujem da vam bilo koji od njih može biti zabavan samo ako mu pružite priliku.

Zli vanzemaljac u Invaders From Mars
Zli vanzemaljac u Invaders From Mars

Invaders From Mars (1953.) – iako sam ovaj SF horor pogledao triput, još uvijek nisam siguran da li mi je dobar ili loš. Razlog tome je režija Williama Camerona Menziesa, Oskarom nagrađivanog scenografa koji je radio na filmovima poput Gone With the Wind. Protagonist Invaders From Mars je dječak koji bespomoćno promatra kako marsovski tjelokradice preuzimaju kontrolu nad njegovim gradićem. Dok dječak pokušava natjerati ikoga da mu povjeruje, Menzies ne prikriva jeftinu šarenu scenografiju filma nego ju naglašava sve dok čitava priča ne poprimi ton paranoidne halucinacije. Nažalost ili nasreću – Kažem vam da nisam siguran što mislim o ovom filmu! – svi smiješni SF klišeji ovog vremena su tu: od muževnih znanstvenika i vrištećih žena do vojno-industrijskog kompleksa koji će spasiti Ameriku.

Divovski mravi u Them!
Divovski mravi u Them!

Them! (1954.) – nakon što se u pustinji Novog Meksika zaredaju napadi na usamljene farme, znanstvenici otkriju kako su za to krivi golemi potomci mrava ozračenih eksplozijom prve atomske bombe. Film prati pokušaje vlasti i vojske da u tajnosti pronađu i unište mravlja gnijezda prije nego ovi preplave američki Zapad. Radnja je ispričana jasno i jednostavno bez ijedne suvišne scene – nešto nezamislivo u današnjoj eri trosatnih SF epova. Likovi filma su iznenađujuće simpatični, čak i onda kad prisilno zadrže u ludnici pilota koji je vidio nešto što nije smio. Them! je superiorni prototip svakog SyFy Channel/Asylum filma o pobješnjeloj prirodi ikad.

Leteći tanjuri u Earth vs the Flying Saucers
Leteći tanjuri u Earth vs the Flying Saucers

Earth vs. the Flying Saucers (1956.) – ova niskobudžetna kopija War of the Worlds iz 1953. krije se iza modernih blockbustera poput Independence Day ali i parodija kao što je Mars Attacks. Nakon što leteći tanjuri krenu rušiti američke “male umjetne mjesece”, na muževnom je znanstveniku i njegovoj krotkoj Hausfrau da u “dva lunarna dana” svemirskog ultimatuma smisle oružje koje će prekinuti “njihova magnetska polja projiciranjem izmjenično induciranog električnog polja”. Earth vs. the Flying Saucers je prepun ovakvog pseudoznanstvenog lupetanja. No film je kratak, glumci podnošljivi a leteći tanjuri su rani specijalni efekti legendarnog Raya Harryhausena koji je ovdje dobio priliku uništiti Washington. Ovaj je film moj ultimativni guilty pleasure.

Leteći tanjur u filmu Forbidden Planet
Leteći tanjur u filmu Forbidden Planet

Forbidden Planet (1956.) – u 23. stoljeću Zemlja šalje ekspediciju da istraži misteriozni nestanak znanstvenog tima na drugom planetu. Jedini preživjeli su arheolog koji istražuje iščezlu vanzemaljsku civilizaciju, njegova kćerka… i nešto čudovišno. Produkcija i dizajn filma su fantastični za svoje vrijeme: vanzemaljski je svijet suptilno jeziv a tada revolucionarni elektronski soundtrack je prigodno bizaran i morbidan. Radnja Forbidden Planet se donekle bazira na drami Oluja Williama Shakespearea. Sam film je bio jedna od inspiracija za Star Trek. A jesam li spomenuo da u filmu Leslie Nielsen ima ozbiljnu ulogu?

Insert iz propagandnog filmića u Atomic Cafe
Insert iz propagandnog filmića u Atomic Cafe

Atomic Cafe (1982.) – prošli sam put varao sa zadnjim filmom na listi pa ne vidim razloga zašto ne bih opet. “Atomic Cafe” je dokumentarac načinjen kao kolaž scena američke filmske propagande iz 1950ih: snimke susjeda koji optimistično kopaju atomska skloništa u svom vrtu ili pak vojne baze u kojima se koče natpisi “IF YOU WOULDN’T TELL IT TO STALIN DON’T TELL ANYONE!”. Kontrast šovinističkog zanosa Amerike 1950ih i mračne zbilje atomskog doba bit će dobro poznat svima koji su odigrali neku od “Fallout” igara. Koliko je film crnohumoran? “Atomic Cafe” sadrži inserte iz stvarnih edukativnih filmova čiji naratori odbacuju priče o radijaciji koja uzrokuje sterilnost i ispadanje kose jer da je to komunistička propaganda koja cilja na muški ponos američkih vojnika.

Jedino što nedostaje je PipBoy 3000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.